Anumite componente din interiorul unui computer produc caldura. Caldura nu se impaca bine cu acestea si poate scadea performantele computer-ului sau uneori chiar sa il defecteze.
Calculatoarele de ultima generatie folosesc componente mai puternice pentru a creste performantele. Cu cat performantele cresc, cu atat caldura creste.
Pentru a scadea caldura din interiorul unitatii centrale, a fost creat cooler-ul.
Cooler-ul:
Cooler-ul este un ansamblu format dintr-o componenta activa si o componenta pasiva.
Componenta activa este reprezentata de un ventilator.
Componenta pasiva este reprezentata de un radiator.
Cu ajutorul acestor doua componente, cooler-ul are capacitatea de a scadea caldura dintr-un procesor.
Radiatorul:
Un radiator este un simplu obiect din metal. Acesta este un conductor termic, se ataseaza peste procesor si are rolul de a prelua caldura procesorului pentru a preveni supraincalzirea.
Metalele au un nivel diferit de conductivitate termica. Cand conductivitatea termica a metalului este mai mare, atunci transferul de caldura este mai eficient.
Fixarea radiatorului peste procesor se face cu ajutorul unui suport care se afla pe placa de baza. Inainte de a fixa radiatorul, se va aplica peste procesor o pasta termoconductoare. Cu ajutorul acestei paste termoconductoare, radiatorul poate prelua mai usor caldura de la procesor.
Ventilatorul:
Ventilatorul este un dispozitiv activ care are rolul de a raci procesorul. Pentru a raci procesorul, ventilatorul are nevoie de un radiator. Ventilatorul se va monta peste radiator pe care il va raci cu ajutorul curentilor de aer. Radiatorul va raci la randul lui procesorul.
Ventilatorul se monteaza peste radiator cu ajutorul suruburilor si se conecteaza la placa de baza.
Sisteme de racire cu apa
O modalitate mai noua si mai eficienta de racire a computer-ului o reprezinta racirea cu ajutorul apei.
Acest sistem consta in plasarea unei placi de metal deasupra procesorului. Apa este pompata pe deasupra placutei, colecteaza caldura si apoi este pompata catre un radiator pentru a fi racita cu ajutorul aerului. In final apa va fi recirculata.
Nu incercati sa porniti un calculator daca nu are ansamblul cooler-ului montat. Procesorul se va incinde pana in punctul in care se va defecta si placa de baza ar putea fi deteriorata.