O unitate FDD (Floppy Disk Drive) este un mecanism ce permite calculatorului sa citeasca si sa scrie informatii pe discuri (dischete).
A fost inventata de IBM.
A fost folosita de la mijlocul anului 1970 si pana la sfarsitul anilor 1990.
Se poate conecta la placa de baza printr-o banda de 34 de fire si cu ajutorul unei mufe berg.
Floppy este discheta.
Sper ca va mai aduceti aminte de batranele dischete.
Discheta este un dispozitiv de memorie externa de 9 sau 13 cm care stocheaza date pe un disk magnetic flexibil rotitor pe care utilizatorul de computer poate sa-l transporte si sa-l introduca in alt computer cu ajutorul dischetei.
Volumul de date care poate fi inregistrat pe o discheta este mic.
O discheta poate stoca 720 KB sau 1.44 MB de date.
O discheta foloseste un sistem de fisiere denumit FAT (File Allocation Table)
In prezent, floppy disk drive-ul si dischetele fiind o tehnologie veche, nu prea mai sunt folosite. In locul acestora au aparut unitatile optice si cd / dvd.
De ce nu mai sunt folosite dischetele?
Din cauza memoriei de stocare foarte mici. Un CD (Compact Disk) poate stoca de pana la 300 de ori mai multe date iar un DVD peste 3000 de ori mai multe date. Din aceasta cauza dischetele au cam disparut din peisaj.
Singurele calculatoare care mai folosesc dischetele sunt acelea care nu suporta specificatia "El Torito". Specificatia "El Torito" reprezinta incarcarea de pe un cd/dvd. Aceste calculatoare folosesc discetele pentru a incarca sistemul de operare sau pentru stocarea datelor.
Daca mai avem un calculator foarte vechi si dorim sa ne amintim cum aratau vechile sisteme de operare, atunci vom avea nevoie de o discheta. Putem desigur sa folosim un soft si sa cream un virtual pc pe un calculator mai nou si sa instalam un sistem de operare mai vechi.
Pentru a afla ce este un virtual pc si cum se foloseste, apasati click aici.
Citește și:
→Care sunt componentele unui calculator
→Ce este sursa unui calculator
→Ce este Hard Disk-ul