Ce este o casa inteligenta?
O casa inteligenta este un sistem format din mai multe dispozitive conectate la internet carora proprietarul le poate accesa functiile de la distanta cu ajutorul unei aplicatii instalate pe smartphone.
Cum functioneaza o casa inteligenta?
Prin intermediul aplicatiei instalate se pot crea ”actiuni / evenimente” la anumite intervale din zi pe care casa inteligenta le va indeplini.
De exemplu, proprietarul poate seta ca in fiecare zi la ora 09:00 casa sa aeriseasca automat camerele deschizand ferestrele.
Pentru a putea deschide ferestrele, proprietarul trebuie sa achizitioneze balamale speciale pentru ferestrele casei. Aceste balamale se vor conecta la dispozitivul central al casei, cunoscut si sub numele de ”creierul casei” deoarece toate celelalte componente sunt conectate la el si acesta le controleaza permanent. Dispozitivul central se conecteaza direct la internet, iar smartphone-ul se conecteaza la ”creierul casei” prin intermediul aplicatiei instalate.
Ce poate sa faca o casa inteligenta?
O casa inteligenta poate indeplini urmatoarele functii:
- Incalzirea locuintei si a apei
Temperatura unei case inteligente poate creste sau scade in camerele pe care proprietarul le prefera in functie de anumite intervale ale zilei.
Putem seta ca in fiecare seara, la o anumita ora, casa sa ne pregateasca o baie fierbinte.
- Iluminatul casnic si prizele
Casa va aprinde automat luminile din curte sau din camere pentru confort.
De asemenea, draperiile vor fi deschise sau inchise in mod automat. - Aerisirea camerelor
Casa va deschide automat geamurile din camere pentru a le aerisi la anumite ore. - Bucatarie
Casa va putea face anumite tipuri de mancaruri sau de bauturi (paine prajita / cafea) fara interventia omului. - Ingrijirea casei
Cu ajutorul unui aspirator special, podelele casei vor fi aspirate la anumite intervale de timp.
Pretul transformarii unei case intr-una smart
Pretul minim incepe de la 5000 de euro. In acest pret, poti sa iti automatizezi casa doar din punct de vedere al iluminarii, incalzirii si degivrarii.
Pentru sistemele mai complexe, preturile pot trece si de 20000 de euro.
Avantajele unei case inteligente
Primul si cel mai evident avantaj il constituie comoditatea vietii.
Casele inteligente sunt proiectate pentru a avea un consum minim, ceea ce inseamna o economie financiara.
Siguranta este sporita deoarece casele inteligente sunt dotate cu sisteme complexe precum antifurt sau antiincendiu.
Dezavantajele unei case inteligente
Principalul dezavantaj este reprezentat de pretul ridicat. In unele cazuri pretul transformarii poate echivala cu cel al unei case normale.
Un alt dezavantaj consta in aparitia unei pane de curent sau in intreruperea internetului. Datorita faptului ca casa depinde in totalitate de electricitate, iar toate componentele sunt conectate prin internet, trebuie sa ne asiguram un generator de curent electric si o banda mare de internet pentru ca sistemul sa nu devina unul nefunctional.
Trebuie acordata o mare atentie securitatii deoarece toate componentele sunt conectate la internet si exista astfel riscul unor vulnerabilitati in sistem.