In acest articol vom invata care sunt componentele fizice care fac posibila trimiterea datelor intre retele.
In fiecare zi milioane de date strabat internetul, dar prin intermediul cui trec acestea de la o retea la alta? Toate retelele sunt interconectate (asta inseamna ca o retea este conectata la alta retea) prin intermediul unor dispozitive fizice.
Care sunt aceste dispozitive fizice si ce face fiecare in parte vom afla in randurile ce urmeaza:
Diferite companii au facricat echipamente in functie de necesitatea acestora intr-o retea de calculatoare. Aceste echipamente sunt folosite pentru a sprijini operatii personale sau de afaceri.
Echipamente care fac posibila interconectarea retelelor si transmiterea datelor sunt urmatoarele:
- Modem-uri
- Hub-uri
- Switch-uri
- Routere
- Puncte de acces fara fir
Acum sa le luam in ordine pentru a afla mai multe despre fiecare in parte.
Modemul
Un modem este un echipament care face legatura intre o retea locala si internet. Acesta se conecteaza la internet prin intermediul unui ISP.
Initialele ISP vin de la "Internet Service Provider". ISP-urile sunt firme sau organizatii care furnizeaza servicii internet.
Modemul converteste datele digitale in semnale analogice prin intermediul unei linii telefonice. In sistem semnalele digitale sunt reprezentate in biti. Semnalele digitale trebuie convertite in unde pentru a putea fi transmise pe linia telefonica iar la modemul de destinatie acestea trebuie convertite inapoi in biti.
Trebuie sa retinem faptul ca fara un modem nu poti avea o conexiune la internet chiar daca ai un router. Routerul nu functioneaza fara un modem. Modemul iti poate oferi o conexiune la internet pentru un singur calculator.
Tipuri de modemuri
Modemurile pot fi de două tipuri:
- Interne
Modemurile interne se conecteaza la placa de baza printr-un conector ISA / E-ISA, PCI sau poate fi chiar integrat in placa de baza. - Externe
Acestea se conecteaza prin intermediul unui cablu legat la portul serial sau USB. Pentru ca un modem sa functioneze corect trebuie instalate unitatile de software și configurate porturile de conexiune.
Hub-ul
Un hub este un echipament care extinde raza unei retele de calculatoare. Acesta primeste date pe un anumit port si regeface semnalul trimitand datele prin toate celelalte porturi.
Hub-ul se poate conecta si la alte echipamente de retea (switch, router, etc) si acestea la randul lor se pot conecta la alte segmente de retea.
Un mare dezavantaj al unui hub este acela ca nu segmenteaza traficul din retea. Asta insesamna ca oricarui dispozitiv conectat la hub ii va scadea latimea de banda disponibila.
Un hub nu stie sa filtreze datele si mult trafic inutil va circula constant intre dispozitivele conectate.
In zilele noastre hub-urile nu mai sunt utilizate atat de des din cauza acestor dezavantaje. O alternativa mult mai buna este SWITCH-ul.
Switch-ul
Un switch este un echipament care interconecteaza diferite segmente de retea. Aceste realizeaza interconectarea segmentelor pe baza unor adrese MAC.
Switch-ul are mai multe porturi in functie de numarul segmentelor de retea ce trebuie conectate.
Viteza unei retele conectate printr-un switch este mai mare fata de cea a unei retele conectate printr-un hub.
Switch-ul stie sa filtreze si sa segmenteze traficul dintr-o retea. Datele vor fi trimise doar la dispozitivile carora le sunt destinate. Asta inseamna ca latimea de banda disponibila va fi mai mare pentru dispozitivele conectate la switch.
Transmiterea datelor se poate face in 4 metode:
- Fast-Forward-Switching
- Fragment-Free
- Store-and-Forward
- Erro-Free-Cut-Through/Adaptive Switching
Punct de acces
Un punct de acces este un dispozitiv care foloseste undele radio pentru a oferi acces la retea. Dispozitivele care se pot conecta la aceste puncte de acces sunt deobicei laptopuri, smartphone-uri sau televizoare inteligente. Pentru ca un dispozitiv sa se poata conecta la un punct de acces trebuie sa aiba o placa de retea care sa suporte tehnologia prin undele radio.
Punctele de acces au o arie de acoperire nu foarte mare si uneori este nevoie de mai multe pentru a asigura acoperirea necesara.
Router-ul
Un router este un echipament care interconecteaza retelele de calculatoare. Acestea folosesc adrese IP pentru a putea transmite pachetele de date in retea.
Mai multe despre adresele IP aflati dand click aici!
Router-ul are un port care se conecteaza la WAN (mai multe despre reteaua WAN aflati dand click aici!). Celelalte porturi LAN ale acestuia sunt folosite pentru a transmite internet prin cablu echipamentelor. Deobicei, majoritatea router-urilor au un port WAN si alte patru porturi LAN.
Conectarea unui calculator la router se face in felul urmator:
Pentru inceput, trebuie sa avem un abonament de internet. Abonamentul se cumpara de la furnizorii de retea (provideri).
Dupa ce ne-am abonat la internet, furnizorul de retea va instala in casa noastra un fir de internet, Acest fir se va conecta in portul WAN al router-ului. Acest cablu va intra in portul WAN al router-ului.
Dupa conectarea router-ului la internet, acesta trebuie configurat pentru a putea fi utilizat.
Fiecare router are o adresa IP care va trebui accesata dintr-un browser pentru a deschide interfata de configurare a acestuia. Pentru a afla cum se configureaza un router apasati click aici!
Dupa ce configurarea este completa puteti introduce un cablu RJ45 intr-unul din cele patru porturi LAN si sa il conectati la computer.
Router-ele se pot conecta si intre ele extinzand astfel porturile LAN sau aria de acoperire a retelei wireless.
Router-ul poate oferi internet atat prin cablu cat si pri unde radio (wireless).
Pentru mai multe detalii despre WIRELESS apasati click aici!
Acestea sunt principalele componente fizice ale retelei de calculatoare.
Citește și:
→Ce este Internetul
→Creare Site Web
→Ce este un Browser