Logo Facebook8    Logo Youtube12     Logo twitter

Laptop vs Desktop PC

Laptop VS DesktopIn acest articol vom compara portabilitatea, performantele, upgrade-ul si pretul unui laptop respectiv unui computer de tip desktop pentru a afla care este mai avantajos inainte de a fi achizitionat.

Majoritatea persoanelor care doresc sa cumpere un computer au de ales intre un laptop si un calculator tip desktop.

Pentru a face alegerea corecta trebuie sa iti pui urmatoarea intrebare:
"Pentru ce voi folosi computerul pe care il voi achizitiona?"
Daca esti o persoana care calatoreste des, ai un job in care este necesar un computer sau pur si simplu iti place sa stai mult in pat si in acelasi timp pe computer atunci cel mai recomandat ar fi sa iti cumperi un laptop.
Daca toate cele de mai sus iti sunt indiferente, va trebui sa citesti acest articol in continuare pentru a afla ce tip de computer ti se potriveste.

Acum vom compara cele doua tipuri de calculatoare in functie de criteriile enumerate in primul paragraf.

PortabilitatePortabilitate

Prin portabilitate ne referim la cat de usor este de manipulat un anumit lucru. Aceasta vizeaza doua caracteristici: greutatea si dimensiuniile respectivului obiect.

    Laptop:
La acest criteriu, laptop-ul este superior unui desktop. Un laptop incape cu usurinta intr-un ghiozdan sau intr-o servieta, avand o grosime de doar cativa centimetrii si o greutate de aproximativ 3 KG. Exista laptop-uri care au o greutate mai mica de un KG si diagonala display-ului de 15.6 inch (laptopuri ultraportabile).

Laptop-ul mai dispune si de o baterie care este extrem de folositoare. Poti sta pe laptop in timp ce calatoresti sau in timp ce este o pana de curent prin intermediul bateriei. Imagineaza-ti cum ar fi sa lucrezi cateva ore la un proiect si sa se ia curentul fara sa apuci sa-l salvezi inainte.

    Calculator:

Stim cu totii ca un calculator este format din mai multe componente periferice (monitor, tastatura, mouse, boxe, unitate, etc.). Gandeste-te cum ar fi sa muti toate aceste componente periferice dintr-un loc in altul.

TrofeuLa acest criteriu, laptop-ul este pe locul 1!

Performanta laptop desktopPerformanta

La acest criteriu, laptop-ul pierde teren.
Un laptop decent poate sa satisfaca cu usurinta nevoile zilnice ale unui utilizator, dar problema intervine atunci cand utilizatorul doreste sa testeze jocurile de ultima generatie sau cand acesta are nevoie de anumite aplicatii care consuma foarte multe resurse (programe de editare foto, video, proiectoare, etc).
Aceste probleme se pot rezolva cu un laptop de gaming, insa pretul acestuia poate ajunge si la cateva mii de euro.

La ora actuala, cel mai scump laptop nu intrece performantele unui calculator.
Pretul unui laptop este mai mare decât al unui calculator, chiar daca ambele au aceleasi caracteristici ale componentelor.

Calculatoarele pot fi imbunatatite pentru a avea o performanta ridicata. De asemenea, laptop-urile pot fi si ele imbunatatite, dar pana la o anumita limita.

TrofeuLa criteriul de performanta, locul 1 este ocupat de calculatoar!

Upgrade ComputerUpgrade

Printr-un upgrade la computer intelegem imbunatatirea unor componente fizice cu scopul de a obtine o performanta mai buna.
Odată cu imbunatatirea componentelor caldura se va rdidca si acestea vor avea nevoie de o ventilatie corespunzatoare pentru a putea functiona în parametrii normali.

In continuare vei afla ce componente se pot imbunatatii la un laptop respectiv un calculator.

    Laptop:
Un upgrade la laptop este din ce in ce mai greu de realizat. Laptop-urile din prezent sunt atat de subtiri incat majoritatea componentelor sunt integrate in placa de baza. Asta inseamna ca nu le putem schimba fara un pistol de lipit si fara un specialist. Există cazuri in care s-au schimbat componente integrate pe placa de baza de catre un specialist si nu au mai functionat altele.

La un laptop se pot schimba urmatoarele componente pentru ca performanta acestuia sa creasca:

  • Memoria RAM - schimband placutele de memorie RAM, sistemul tau va rula mai rapid, iar programele se vor deschide mai repede.
  • Hard Disk-ul - un Hard Disk cu o viteza de rotație mai mare (RPM) sau chiar un SSD te poate scapa de timpul de asteptare la pornirea Windows-ului sau a aplicatiilor.
  • Placa de retea - in cazul in care ai o placa de retea care nu suporta mai mult de 100 mb/s poti opta pentru una care suporta 1000 mb/s. Aceasta iti va oferi o viteza la internet mult mai mare.

Acestea sunt componentele pe care le poti schimba pentru a imbunatatii performanta unui laptop.

    Calculator:

Daca la un laptop avem o limita atunci cand vine vorba de upgrade, la un calculator de tip desktop sta altfel treaba. Putem echivala componentele unui desktop cu niste module. Practic unitatea centrala a unui calculator este una modulara. Poti schimba oricare component din ea fara a intampina nicio problema.

Componentele recomandate pentru a creste performanta desktop-ului sunt:

Incearca GRATIS simulatorul de asamblare al unui calculator apasand click aici! (disponibil acum si in varianta pentru telefon)
Viziteaza tutorialul pentru asamblarea unui calculator pas cu pas + video apasand click aici!

TrofeuLa criteriul de upgrade, locul 1 este ocupat tot de calculatoar!

Pret laptop calculatorPret

Pretul variaza intre un laptop si un desktop pc. Este mult mai avantajos sa cumperi un desktop pc din punctul de vedere al performantei si upgrade-ului, dar asta inseamna ca va trebui sa renunti la portabilitate si comoditate.
Poti cumpara un calculator decent pana in 2000 de lei dar la laptop ar fi recomandat ca pretul sa fie de peste 2000 de lei.

Ramane la latitudinea ta sa decizi ce ti se potriveste si nu uita bugetul de care dispui.

 


Citește și:
Care sunt componentele unui calculator
Optimizare calculator
Creare calculator virtual


Acest site foloseste cookie-uri.

Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că aveti cea mai bună experiență pe acest site.

I understand
DESPRE NOI
World-IT este un site care are ca domeniu Tehnologia Informatiei(IT).
Acest site are ca prim scop introducerea persoanelor in acest domeniu. Mai multe informatii aici.

URMARESTE-NE 
Logo Facebook8  Logo Youtube12  Logo twitter