Logo Facebook8    Logo Youtube12     Logo twitter

Tehnologia 5G | Un pas urias catre o lume interconectata

Tehnologia 5GCe este tehnologia 5G?
5G reprezinta a cincea generatie de tehnologie wireless, ,,un punct de cotitura mult mai important in tehnologia mobila decat oricare dintre generatiile anterioare", asa cum sustin Omar Abbosh si Larry Downes, intr-un articol publicat de Harvard Business Review.

Ce a determinat aparitia tehnologiei 5G?
Tehnologia 5G este un pas urias in evolutia stiintei, prin care utilizatorii din intreaga lume vor avea parte de cea mai buna experienta in ceea ce priveste reteaua wireless. In momentul in care va fi complet implementata, se vehiculeaza ca aceasta tehnologie revolutionara va deveni o afacere foarte profitabila. Prin urmare, descarcarea unui film va dura doar câteva secunde cu ajutorul noii tehnologii.

Care este modul de functionare al tehnologiei 5G?
Tehnologia 5G functioneaza pe o banda de frecventa inalta (de la 3,5 Ghz pana la 26Ghz).
Cu toate ca benzile au o capacitate mai mare, undele sunt mai scurte si trec mai greu prin obiecte. Blocarea undelor de catre obiectele fizice va avea ca urmare o raza mult mai mica de actiune. Pentru a se rezolva aceasta problema trebuie sa fie implementati mai multi transmitatori si receptori. Totodata, implementarea acestora va avea un efect negativ si din punct de vedere financiar asupra companiilor de telecomunicatii.

 

Ce viteza va avea tehnologia 5G?
Din punct de vedere al vitezei, nu ne putem pronunta cu exactitate. Pentru a afla viteza reala a tehnologiei 5G trebuie sa fie executate mai multe teste pe teren.
In cadrul "Mobile World Congress", cel mai mare producator de cipuri "Qualcomm" a prezentat un model. Rezultatele simularii arata viteze medii de 490 Mbit/s pentru configuratia 3,5 GHz 5G Massive MIMO.


Cum functioneaza tehnologia 5G

Ce device-uri sunt compatibile cu noua tehnologie?
Inca de la inceput trebuie sa clarificam faptul ca device-urile pe care le folosim la ora actuala nu au o placa de retea compatibila cu aceasta tehnologie. Pentru a ne folosi de noua tehnologie 5G trebuie sa ne achizionam device-uri noi. Acest lucru poate fi costisitor din punctul de vedere al utilizatorilor din cauza ca pretul produselor compatibile cu aceasta tehnologie va fi substantial mai mare.
Device-urile compatibile cu tehnologia 5G vor aparea doar dupa finalizarea implementarii acesteia deoarece utilizatorii care si-au cumparat in trecut teleofoane compatibile cu tehnologia 4G au fost nelinistiti din cauza ca aceasta nu aparuse si considerau ca au platit mai mult pe un dispozitiv pe care nu il pot utiliza.

Producatorii care anunta aparitia telefoanelor  5G sunt:

  • Huawei - inainte de sfarsitul lunii iunie 2019
  • Samsung - 2019
  • LG - in prima jumatate a anului 2019
  • Nokia - 2019

Cand v-a aparea tehnologia 5G?
Fiecare upgrade al tehnologiei a venit treptat, aducand in timp cat mai multe beneficii utilizatorilor. Marile companii se se afla in plina dezvoltare si testare de hardware si software care sa fie compatibile cu tehnologia 5G. 

Romania este prima tara europeana in care Orange a facut posibila testarea in conditii reale a tehnologiei. In ciuda tuturor promisiunilor ale marilor dezvoltatori IT, este inevitabil faptul ca nu toata lumea este incantata de lansarea noii tehnologii. Aproximativ 200 de cercetatori din peste 35 de tari au semnat o petitie, prin care cer o amanare a lansarii tehnologiei, pana cand se va dovedi ca nivelul de radiatii la care vom fi cu totii expusi este sigur.

Acest site foloseste cookie-uri.

Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că aveti cea mai bună experiență pe acest site.

I understand
DESPRE NOI
World-IT este un site care are ca domeniu Tehnologia Informatiei(IT).
Acest site are ca prim scop introducerea persoanelor in acest domeniu. Mai multe informatii aici.

URMARESTE-NE 
Logo Facebook8  Logo Youtube12  Logo twitter