Logo Facebook8    Logo Youtube12     Logo twitter

Memoria unui microcontroler

Memorie microcontrolerMemoria este folosita pentru a stoca date.
Fiecare microcontroler foloseste un anumit tip de memorie pentru a putea stoca informatiile.

Memoria poate sa fie volatila sau nevolatila:
Memoria volatila nu isi pastreaza datele stocate dupa oprirea sistemului. Asta inseamna ca dupa ce sursa de curent este inchisa, informatia ramasa pe o memorie volatila va disparea automat. Scrierea si citirea trebuie sa se faca rapid in timpul functionarii. In aceasta memorie se pot stoca variabilele si rezultatele.

Memoria nevolatila isi pastreaza datele stocate chiar si dupa ce sursa de alimentare este inchisa. Aceasta memorie este folosita de obicei de catre producator in stadiul de productie al microcontrolerului. Producatorul salveaza prin intermediul memoriei nevolatile anumite instructiuni de baza care controleaza functionarea microcontrolerului.

Tipuri de memorii
Exista mai multe tipuri de memorii:

Memoria RAM (Random Access Memory) este o memorie volatila care poate fi scrisa ori citita in mod aleator. Costurile de productie ale unei astfel de memorii sunt mai ridicate deoarece aceasta ocupa foarte mult loc pe un cip. Microcontrolerele folosesc mai putina memoria RAM din cauza costurilor de productie.

Memoria ROM (Read Only Memory) este o memorie nevolatila care se foloseste la stocarea instructiunilor din stadiul fabricarii. Din punct de vedere al costurilor este cea mai ieftina memorie. Instructiunile salvate pe aceasta memorie nu mai pot fi modificate ulterior.

Memoria PROM (Programmable Read Only Memory) este asemanatoare memoriei ROM doar ca aceasta poate fi programata de catre utilizator.

Memoria OTP (One Time Programmable)  este o memorie care are chip-ul capsulat intr-o capsula de plastic fara fereastra, pretul fiind astfel mult mai mic. Memoria nu poate fi stearsa sau reprogramata.

Memoria EPROM (Erasable Programmable Read Only Memory) este o memorie ce poate fi stearsa expunand chip-ul la radiatia cu ultraviolete prin intermediul unui geam de cuart.

Memoria FLASH este o memorie ce poate fi stearsa si reprogramata fara a fi necesar un sistem dedicat. Stergerea memoriei nu se poate face partial ci doar total.

Caracteristicile memorilor unui microprocesor:
- tipurile de memorie ce sunt instalate pe acesta (ROM, RAM, etc.)
- capacitatea memorilor
- usurinta programarii memorilor

Acest site foloseste cookie-uri.

Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că aveti cea mai bună experiență pe acest site.

I understand
DESPRE NOI
World-IT este un site care are ca domeniu Tehnologia Informatiei(IT).
Acest site are ca prim scop introducerea persoanelor in acest domeniu. Mai multe informatii aici.

URMARESTE-NE 
Logo Facebook8  Logo Youtube12  Logo twitter