Memoria RAM

Ram pixRAM (Random Access Memory), este memoria care poate fi citita ori scrisa in mod aleator, in acest mod putanduse accesa o singura celula a memoriei fara ca acest lucru sa implice utilizarea altor celule. In practica, este memoria de lucru a PC-ului, aceasta fiind utila pentru prelucrarea tempoarara a datelor, dupa care se impune (este necesara) salvarea lor pe un suport ce nu depinde direct de alimentarea cu energie pentru a mentine informatia.

Capacitatea memoriei RAM se masoara in MB (megabaiti) sau GB (gigabaiti). Cu cat memoria este mai mare inseamna ca mai multe date incap si atunci calculatorul functioneaza mai bine.
Exista placute individuale de 128 MB, 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB si 8 GB.

Un procesor depinde de viteza memoriei RAM pentru a putea procesa datele. Asadar, un procesor mai rapid are nevoie de o memorie RAM mai rapida.
Modulele de memorie ram pot avea una sau doua fete. Pentru mai multe informatii despre procesor, apasati click aici.

Frecventa

Se masoara in MHz si reprezinta cantitatea teoretica de date ce poate fi transferata intre memoria RAM si procesor. Cu cat este mai mare viteza de lucru a memoriei RAM, cu atat mai bine pentru performanta sistemului in care aceasta a fost instalata.


Slot RamTipuri de Memorie RAM:

Exista trei tipuri de memorie RAM:
DDR
DDR2
DDR3
Pentru ca memoria ram sa fie compatibila cu placa de baza trebuie atat memoria RAM cat si placa de baza sa fie de acelasi tip.

De exemplu: daca avem o placa de baza care suporta doar memorie RAM de tip DDR2, va trebui sa cumparam o memorie RAM de tip DDR2 pentru a fi compatibila cu placa de baza.

Latenta CAS:

Latenta CAS (Column Access Strobe), reprezinta durata de timp in care memoria RAM poate oferi datele pe care le gazduieste, procesorului. Cu cat aceasta este mai mica, cu atat mai bine.
Latenta se masoara in nanosecunde (ns).

Compatibilitate:

Daca doriti sa va mariti memoria ram atunci trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte:

1.Tipul de memorie ram pe care il suporta placa de baza
Am spus mai sus ca tipurile de memorie ram pot fi: DDR, DDR2 sau DDR3.
Cel mai simplu mod in care puteti verifica care dintre acestea este compatibila cu placa voastra de baza este sa va uitati pe placuta de ram care este deja existenta in calculatorul vostru.
Bineinteles exista si programe care va pot oferi aceste informatii.

2.Producatorul
Daca vreti sa cumparati doua memorii ram, incercati sa le cumparati de la acelasi producator deoarece pot aparea probleme cu compatibilitatea daca sunt diferite.

3.Frecventa si memoria
Incercati sa cumparati memorii ram cu aceeasi frecventa respectiv aceeasi memorie. Daca cumparati doua memorii ram cu frecvente diferite acestea vor merge la frecventa memorii mai lente.


Citește și:
Ce este Hard Disk-ul
Ce este Coolerul si Radiatorul
Ce este Floppy Disk Drive-ul



SRAM (Static Random Acces Memory):

Memoria statica RAM (SRAM) este folosita ca memorie cache. Ea stocheaza cele mai recente date sau comenzi utilizate. Aceasta memorie este mai rapida decat memoria dinamica RAM (DRAM) si ofera procesorului un acces mai rapid la date.