Placa Video

Placa VideoPlaca Video (Video Card) este un card de expansiune al unui calculator care are rolul de a transforma informatia binara in imagini (2D sau 3D) afisate pe ecran.

Aceasta contine un procesor grafic numit GPU (Graphics Processing Unit) ce are rolul de a realiza calculele necesare pentru ca imaginea sa fie afisata pe un dispozitiv de afisare video, cum ar fi un monitor, televizor sau proiector. GPU foloseste o frecventa de 250 - 650 MHz.

Fiecare placa video contine o cantitatea de memorie RAM. Aceasta memorie este folosita la programe sau jocuri. Cu cat un program este mai complex (3D) sau cu cat un joc are cerintele mai mari (textura imaginii), cu atat placa video are nevoie de o cantitate mai mare de memorie pentru a satisface respectivele cerinte.

Structura unei Placi Video

O placa video are forma dreptunghiulara, avand pe latura de jos mai multe contacte care intra in slotul de pe placa de baza:
Conector Placa Video
Pe latura verticala are mai multe porturi (HDMI, VGA sau DVI) care fac posibila transmiterea semnalului video printr-un cablu conectat la acestea. Porturile sunt dispuse in asa fel incat sa se potriveasca in spatele unei unitati de calculator facand astfel posibil accesul la ele.
Exista placi care au un singur port pentru conectarea la monitor sau proiector, in timp ce altele au mai multe porturi de iesire la care se pot conecta monitoare suplimentare sau pot avea intrari pentru editare video si alte activitati avansate.

 

Tipuri de Placi Video

O placa video poate fi de doua tipuri:

Placa video integrata este "sudata" pe placa de baza. Aceasta nu are o memorie proprie si separata de sistem. In functie de programele sau jocurile rulate pe sistem, placa video integrata isi aloca singura memoria de la sistem (de la placutele de memorie RAM).
De exemplu, daca rulezi un joc care necesita 1 GB din memoria placii video si ai disponibili 4 GB de memorie RAM, placa video va lua automat 1 GB din RAM-ul disponibil. Asta inseamna ca sistemul tau va ramane cu 3 GB memorie RAM (va fi putin mai lent).

Placa video dedicata este in general separata de placa de baza. Asta inseamna ca operatiunea de inlocuire a acesteia este relativ usoara.
Aceasta are propria memorie si nu isi aloca memorie de la sistem. Acesta este un avantaj deoarece nu isi va aloca singura memorie ingreunand astfel viteza sistemului.

In prezent, placa video se conecteaza la placa de baza printr-un slot numit PCI-Express.

Imagine Slot Pci Express
Slot PCI-Express

 

In trecut, acestea se conectau la sloturile PCI sau AGP, dar nu comunicau cu CPU si cu alte componente la fel de rapid ca PCIe.

Imagine Slot Agp
Slot AGP

 


Citește și:
Care sunt componentele unui calculator
Ce este Procesorul
Ce este Placa de Baza