Placa Video

Placa VideoPlaca Video (Video Card) este un card de expansiune al unui calculator. Aceasta are rolul de a transforma informatia binara in imagini (2D sau 3D) afisate pe ecran.

Aceasta contine un procesor grafic numit GPU (Graphics Processing Unit) ce are rolul de a realiza calculele necesare pentru ca imaginea sa fie afisata pe ecran. GPU foloseste o frecventa de 250 - 650 MHz.

Fiecare placa video contine o cantitatea de memorie RAM. Aceasta memorie este folosita la programe sau jocuri. Cu cat un program este mai complex (3D) sau cu cat un joc are cerintele mai mari (textura imaginii), cu atat placa video are nevoie de o cantitate mai mare de memorie pentru a satisface respectivele cerinte.

 

Tipuri de Placi Video

O placa video poate fi de doua tipuri:

Placa video integrata este "sudata" pe placa de baza. Aceasta nu are o memorie proprie si separata de sistem. In functie de programele sau jocurile rulate pe sistem, placa video integrata isi aloca singura memoria de la sistem (de la placutele de memorie RAM).
De exemplu, daca rulezi un joc care necesita 1 GB din memoria placii video si ai disponibili 4 GB de memorie RAM, placa video va lua automat 1 GB din RAM-ul disponibil. Asta inseamna ca sistemul tau va ramane cu 3 GB memorie RAM (va fi putin mai lent).

Placa video dedicata este...