Componentele calculatorului

Imagine componente

Componentele calculatorului formeaza unitatea centrala. Fara anumite componente calculatorul nu ar putea functiona.

Ganditi-va la componente ca la organele unui om. Fiecare organ are rolul lui si functioneaza cu instructiuni primite de la creier. In cazul calculatoarelor creierul este procesorul. Procesorul trimite instructiuni catre celelalte componente pentru ca ele sa le indeplineasca.

Toate aceste componente sunt protejate de o carcasa pentru a nu fi deteriorate. Rolul carcasei calculatorului este asemanator cu rolul sistemului osos la oameni. Din cate puteti observa, un calculator nu este atat de diferit fata de corpul uman avand aceleasi principii.


Resurse:
Incearca GRATIS simulatorul de asamblare al unui calculator apasand click aici! (disponibil acum si in varianta pentru telefon)

Viziteaza tutorialul pentru asamblarea unui calculator pas cu pas + video apasand click aici!


Iata care sunt componentele unui calculator si rolul fiecaruia:


Placa de bazaPlaca de baza este circuitul integrat principal la care sunt montate multe alte componente hardware. Ea contine magistralele, sau caile circuitelor electrice, ce se gasesc intr-un calculator.
Magistralele permit datelor sa circule intre componentele care alcatuiesc un calculator.
Pentru mai multe detalii, apasati click aici!


Imagine Procesor CPU

Unitatea centrală de prelucrare (CPU) este considerată creierul calculatorului. Este cunoscută și sub numele de procesor.
Procesorul este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator, fiind cel care stabileste cine, ce si cand sa se efectueze o anumita operatie.
Majoritatea calculelor se efectueaza in microprocesor.
Pentru mai multe detalii, apasati click aici!


Imagine Ram

RAM (Random Access Memory), este memoria care poate fi citita ori scrisa in mod aleator, in acest mod putandu-se accesa o singura celula a memoriei fara ca acest lucru sa implice utilizarea altor celule. In practica, este memoria de lucru a PC-ului, aceasta fiind utila pentru prelucrarea temporara a datelor, dupa care se impune (este necesara) salvarea lor pe un suport care nu depinde direct de alimentarea cu energie.
Pentru mai multe detalii, apasati click aici!


Imagine Sursa copy

Sursa este generatorul de curent electric pentru fiecare component din unitate.
Sursa de alimentare este componenta calculatorului care are ca prim scop transformarea tensiunii alternative de la retea (priză) în curent continuu.
Sursa mai are rol si in coborarea tensiunii de la 230V la valorile componentelor calculatorului.
Pentru mai multe detalii, apasati click aici!


Imagine Hard Disk

Hard disk-ul sau discul dur, este un dispozitiv magnetic folosit pentru stocarea datelor. Orice instalezi si copiezi in calculator (muzica,filme,programe) se stocheaza in hard disk. Capacitatea de stocare a unui hard disk poate varia de la gigabytes (GB) la terabytes (TB).
Pentru mai multe detalii, apasati click aici.


Imagine Radiator si Ventilator Procesor

Cooler-ul este un ansamblu format dintr-o componenta activa si o componenta pasiva.
Radiatorul este un conductor termic, se ataseaza peste procesor si are rolul de a prelua caldura procesorului pentru a preveni supraincalzirea.
Pentru mai multe detalii, apasati click aici!


Asamblarea unui calculator

Viziteaza SIMULATORUL DE ASAMBLARE A UNUI CALCULATOR apasand click aici!


 


Citește și:
Tutorial limbaj de programare C++
Tutorial creare site web HTML
Tutorial CSS
Laptop VS Desktop PC