Aceste lectii au rolul de a va familiariza cu principalele instrumente si metode de programare in limbajul PHP.
Numele de "PHP" provine din limba engleza fiind un acronim recursiv: "Php Hypertext Preprocessor".
Initialele "PHP" veneau initial de la "Personal Home Page"
Acest limbaj a aparut in anul 1995 si a fost dezvoltat de catre Ramsus Lerdorf. Mai tarziu, odata cu cresterea numarului de utilizatori, el a fost preluat de "The PHP Group" (Grupul PHP).
PHP este unul din cele mai importante limbaje de programare web, fiind folosit la dezvoltarea paginilor si aplicatiilor de internet.
Acesta se foloseste in interiorul codului HTML, dar poate fi folosit independent si ca linie de comanda.
Acest limbaj este folosit pentru a face site-urile mai dinamice. Prin intermediul limbajului HTML si al CSS-ului poti crea doar partea de front end a site-ului (design-ul paginilor), dar pentru a crea un formular, un sistem de log in sau o bara de cautare vei avea nevoie de PHP.
Retine faptul ca ai nevoie sa stii HTML si CSS pentru a putea invata PHP la un nivel decent.
In cazul in care nu stii HTML si CSS, le poti invata gratuit apasand click pe urmatoarele cursuri:
Curs HTML gratuit!
Curs CSS gratuit!
Pentru inceput, ai nevoie de un server local si un program de editat text (notepad sau notepad++).
Ce este un server local?
Un server local este un server accesibil numai in reteaua ta. Acesta se descarca gratuit de pe internet și se instaleaza ca orice alt program pe calculator. Iti recomand sa instalezi unul din programele server "WAMPP sau XAMPP".
Eu am instalat XAMPP.
Dupa ce ai instalat serverul local trebuie sa deschizi panoul de control pentru a porni serverul Apache.
Calea spre panoul de control este urmatoarea: "This PC/Local Disk C/XAMPP". In folderul XAMPP apasati dublu click pe "xampp-control" si se va deschide panoul de control unde va trebui sa dai click pe butonul "Start" din dreptul serverului "Apache" exact ca in imaginea urmatoare:
Toate fisierele care contin cod php trebuie salvate intr-un fisier special din server pentru ca acestea sa poata rula. Fisierul special se numeste "htdocs" si poate fi gasit in "My Computer" la urmatoarea cale: "Local Disk C/xampp/htdocs".
Deschide folderul "htdocs" (poti sterge toate fisierele care se afla initial in acesta) si creeaza in el un alt folder dandu-i ce nume doresti.
In cazul meu, folderul creat are denumirea de "Tutorial":
Acum poti deschide un editor de text pentru a incepe programarea.
Recomand editorul de text "Notepad++" deoarece iti va evidentia codurile si iti va fi mult mai usor sa citesti codul ulterior.
Nu uita, dupa ce ai scris codul php in editorul de text, acesta trebuie salvat in folderul pe care tocmai l-ai creat cu extensia ".php".
Mai multe despre asta vom vorbi in lectia urmatoare.