Instructiunea if este o functie care creeaza o conditie.
O conditie se pune in momentul in care dorim sa comparam doua valori si in functie de rezultatul acestora se va afisa ceva.
Structura unei conditii este urmatoarea:
if(conditie){corpul conditiei}
Orice conditie poate avea doua valori (adevarat sau fals).
Atunci cand conditia este adevarata, se va executa tot ce se afla in corpul acesteia.
Conditia se pune intre parantezele rotunde "( )".
Intre acolade "{ }" se introduce ce anume dorim sa se intample in cazul in care conditia a fost indeplinita.
In general pentru a pune o conditie se folosesc operatorii de comparare si operatorii logici despre care am vorbit in lectia anterioara. In cazul in care nu ai citit lectia despre operatori, apasa click aici si vei fi redirectionat spre aceasta deoarece trebuie sa stapanesti ce face fiecare operator in parte pentru a putea pune conditii.
In continuare, voi da un exemplu in care voi pune o conditia cu ajutorul operatorului de comparare "<" (mai mic):
EXEMPLU:
<?php $a = 5; $b = 10; if($a<$b){ echo"Conditia este adevarata!" } ?> |
↓ |
Conditia este adevarata! |
In acest exemplu am pus conditia urmatoare: daca valoarea variabilei "a" care este 5 este mai mica decat valoarea variabilei "b" care este 10, atunci sa se afiseze mesajul "Conditia este adevarata!".
Conditia este adevarata deoarece 5 este mai mic decat 10 afisanduse astfel mesajul.
Dar ce se intampla cand conditia este falsa?
In momentul in care conditia este falsa nu se va executa nimic. Daca dorim sa se afiseze ceva, va trebui sa specificam acest lucru prin folosirea functiei "else".
EXEMPLU:
<?php $a = 5; $b = 10; if($a>$b){ echo"Conditia este adevarata!" } else{ echo "Conditia nu este adevarata!" } ?> |
↓ |
Conditia nu este adevarata! |
Dupa cum poti observa in exemplu, am declarat doua variabile si le-am atribuit cate o valoare ($a=5 si $b=10). In continuare, am folosit functia "if" punand astfel urmatoarea conditie: Daca valoarea variabilei "a" este mai mare decat valoarea variabilei "b" sa se afiseze mesajul "Conditia este adevarata!". Valoarea variabilei "a" este 5 si nu este mai mare decat valoarea variabilei "b" aceasta fiind 10.
Daca nu am mai fi adaugat nicio linie de cod atunci nu s-ar fi afisat nimic, dar noi am mai adaugat dupa functia "if", functia "else".
Codul din exemplu se citeste in felul urmator: "Daca valoarea variabilei "a" este mai mare decat valoarea variabilei "b" sa se afiseze mesajul "Conditia este adevarata!", ALTFEL sa se afiseze mesajul "Conditia nu este adevarata!".
Conditia nu a fost indeplinita si practic nu s-a executat nimic din blocul functiei "if", trecand direct la finctia "else" si executand ce se afla in blocul acesteia.
Intre parantezele rotunde ale functiei "if" putem combina mai multe conditii prin intermediul operatorilor logici.
EXEMPLU:
<?php $a = 5; $b = 10; $c = 8; if($a>$b || $a<$c){ echo"Conditia este adevarata!" } else{ echo "Conditia nu este adevarata!" } ?> |
↓ |
Conditia este adevarata! |
Operatorul "||" se numeste "sau logic". Folosind acest operator logic trebuie ca cel putin una din conditii sa fie adevarata pentru a putea fi executat blocul functiei "if".
Exemplul se citeste in felul urmator: Daca valoarea variabilei "a" este mai mare decat valoarea variabilei "b" SAU valoarea variabilei "a" este mai mica decat valoarea variabilei "c" sa se afiseze "Conditia este adevarata!".
In cazul nostru prima conditie (a>b) este falsa deoarece valoarea variabilei "a" este mai mica decat valoarea variabilei "b", dar a doua conditia a fost adevarata (a<c) deoarece valoarea variabilei "a" este mai mica decat valoarea variabilei "c" si in concluzie, s-a afisat mesajul din blocul functiei "if".
In urmatoarea lectie vom vorbi despre functia "switch".