Un hacker este acel geniu intalnit adesea in lumea informaticii, care joaca un rol important in aprofundarea studiului diverselor programe informatice (sisteme de operare, aplicatii, etc). Cu scopul de a obține informatii care nu sunt accesibile publicului larg, hackerii optează de cele mai multe ori pentru anumite tehnici speciale. Nu degeaba se spune ca un hacker este un pasionat al informaticii. Folosind tehnici de inginerie inversa, aceste genii pot descoperi chiar si cele mai adânci secrete lumii informaticii . Tehnologia software este una din cele mai complexe tehnologii existente în zilele
noastre. In acest context, ingineria inversa este ingineria deconstruirii programelor si consta în
deschiderea „cutiei” unui program pentru a privi si a diseca tot ce se afla inauntru.
Exista doua tipuri de hackeri, cei care au intentii rele si care sunt inofensivi.
In general, hackerii rai fac asta pentru bani sau faima, in timp ce hackerii buni vor doar sa arate lumii adevarul.
Eric Steven Raymond, un programator american cunoscut in intreaga lume, si-a exprimat opinia cu privire la hackeri si crackeri: "Hackerii adevarati ii considera pe crackeri lenesi, iresponsabili si nu foarte destepti, reprosandu-le ca a fi in stare sa spargi o protectie te face hacker in masura in care a porni un automobil prin efractie te face inginer. [...] Diferenta esentiala este ca hackerii construiesc, iar crackerii distrug". De mentionat este si faptul ca acesta a afirmat in ghidul lui ca Internetul, Unixul, World Wide Web-ul si softul liber au fost produse de hackeri.
Traim intr-o era in care tehnologia face parte din viata noastra. Tot mai multi copii fac cunostinta cu tehnologia inca de la o varsta frageda. Putem recunoaste faptul ca suntem dependenti de tot ce inseamna tehnologie.
Tehnologia controleaza din ce in ce mai multe lucruri. Toate informatiile pe care noi le credem private (poze intime, parole, conturi, etc.) pot fi accesate cu usurinta de un hacker priceput.
In consecinta, fiecare dintre noi este conectat la aceasta lume virtuala numita "internet", avand intrare libera la atacurile hackerilor.