Logo Facebook8    Logo Youtube12     Logo twitter

Configurare router si retea wireless

Configurare router retea wireless1

In acest tutorial va voi arata cum se configureaza un router, dar si cum puteti sa va creati propria retea de wieless. Tutorialul contine toti pasii necesari cu imagini.

Implementarea unei retele wireless:

Sa spunem ca deja avem un abonament la un furnizor de retea (RDS, Romtelecom).
Pasul urmator este sa achizitionam un router care sa fie dotat cu WLAN. In prezent, majoritatea router-elor dispun de aceasta tehnologie.

Dupa ce l-ati cumparat va trebui sa il configuram. Pentru aceasta, eu voi folosi un router TRENDnet:
Imagine router wirelessImagine lan router

 

Elementele unui router:
leduri router wirelessPorturi lan router wireless
In prima imagine avem urmatoarele leduri:

-WPS | este acronimul de la Wireless Protected Setup si prin apasarea acestui buton orice dispozitiv care se va conecta in urmatoarele cateva secunde va primi parola automat

-STATUS | cand cablul de la furnizor este conectat la router se va aprinde acest led

-WLAN | este acronimul de la Wireless Local Area Network si daca reteaua wireless este activa, acest led va sta aprins in permanenta

-LAN "1"2"3"4" | prin conectarea altor calculatoare la porturile router-ului, se vor aprinde ledurile corespunzatoare calculatoarelor conectate (daca vom conecta un calculator la portul "2" se va aprinde ledul "2" atragandu-ne atentia ca acel port este ocupat)

ca acel port este ocupat)


In a doua imagine se regasesc urmatoarele elemente:

-locasul pentru conectarea antenei wireless

-"1"2"3"4" | acestea indica porturile libere prin care se pot conecta alte calculatoare la router prin intermediul cablului

-WAN | este acronimul de la Wide Area Network si in acest port se va conecta cablul de la furnizor

-Power | in acest port se va conecta cablul de alimentare

-Reset | prin introducerea unui obiect ascutit in aceasta gaura, routerul se va reseta si va reveni la setarile din fabrica

 

Montarea antenei wireless:
Antena wireless se infileteaza in locasul respectiv si se pozitioneaza in functie de unde vrem sa directionam semnalul wireless:
Router TRENDnet

Conectarea cablurilor:
Primul pas este sa conectam router-ul la o sursa de energie (priza). Cautati in cutia router-ului incarcatorul si conectati-l mai intai in priza si apoi in portul "POWER" al router-ului exact ca in imaginea urmatoare:
Alimentare router

Acum ca router-ul este alimentat trebuie sa conectam cablul de internet de la furnizor.
Cablul de la furnizor este acela care intra din exterior in casa. Acest cablu il veti conecta in portul "WAN" al router-ului. Portul "WAN" este deobicei mai indepartat fata de celelalte porturi.
Introduceti cablul in port si impingeti-l pana se va auzi o pocnitura:
Conectare router wireless la internet

 

Acum aveti nevoie de alt cablu de internet care sa faca legatura intre router si calculator.
Conectati un capat al cablului in unul din celelalte porturi ramase libere ale router-ului (de preferabil in portul "1") si celalt capat al cablului de internet in calculator:

IMG 20170314 165703

In continuare va trebui sa accesam adresa IP a router-ului care ne va directiona spre panoul de configurare router-ului. Aceasta adresa IP o gasim in manualul de utilizare care a venit o data cu router-ul sau o putem gasi pe internet cautand numele router-ului.

Adresa IP a router-ului folosit in acest tutorial este 192.168.10.1 si va trebui accesata cu ajutorul unui browser. Dupa ce ati accesat adresa IP, se va deschide urmatoarea fereastra:
Autentificare router
In aceasta fereastra va trebui sa ne autentificam. Numele de utilizator si parola le gasim tot in manualul de utilizare. In general este "admin" la ambele campuri.

Dupa ce ne-am autentificat se va deschide urmatoarea fereastra unde va trebui sa dam click dreapta pe butonul "Wizard". Dand click pe acest buton va porni procesul de configurare a router-ului:
Wizard router setup

In urmatoarea fereastra va incepe procesul de configurare. Priviti imaginile de mai jos:
Configurare wizard router → Configurare wizard router time zone → Configurare wizard router set lan dhcp → Configurare wizard router set pppoe to obtain ip automatically → Configurare wizard router set wireless lan connecton → Configurare wizard router setup completed
In fereastra "Set PPPoE to obtain IP automatically IP" trebuie sa introduceti User Name-ul si Parola din contractul pe care l-ati facut cu furnizorul de internet.

Pentru a seta o parola retelei de wireless intrati in meniul "Wireless" si apoi in submeniul "Security", la "Authentification type" selectati optiunea "WPA2" si introduceti parola dorita exact ca in imaginea urmatoare:
Router wireless security

 

Reteaua wireless a fost creata cu succes! Acum va puteti conecta la reteaua wireless cu dispozitivele dorite, dar si prin cablu la celelalte porturi ale router-ului.

Acest site foloseste cookie-uri.

Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că aveti cea mai bună experiență pe acest site.

I understand
DESPRE NOI
World-IT este un site care are ca domeniu Tehnologia Informatiei(IT).
Acest site are ca prim scop introducerea persoanelor in acest domeniu. Mai multe informatii aici.

URMARESTE-NE 
Logo Facebook8  Logo Youtube12  Logo twitter