Internetul s-a raspandit extrem de rapid in ultima perioada. Cu totii suntem conectati la retea intr-un mod sau altul.
Organizatiile sunt si ele conectate la retea pentru a putea colecta, procesa si stoca informatiile clientilor acestora.
Toate aceste informatii trebuie protejate pentru a nu cadea pe maini gresite si a nu fi utilizate in scopuri rau intentionate.
Ce informatii partajam pe internet:
Prin intermediul internetului impartasim cu restul utilizatorilor o multitudine de date.
Exista doua tipuri de informatii si anume:
- informatii pe care dorim sa le partajam | printre aceste informatii se enumera pozele pe care le postam, locatiile pe care le distribuim, domiciliul, numele personal, etc..
Prin intermediul site-urilor de socializare, toate aceste informatii devin vizibile oricarei persoane care iti acceseaza profilul. Din aceasta cauza, nu este recomandat sa completezi in mediul online toate detaliile cu privire la identitatea ta. - informatii pe care nu dorim sa le partajam | printre acestea se enumera pozele salvate in propriul telefon, istoricul paginilor pe care le accesam, conversatiile cu diferite persoane, datele personale pe care le comunicam unui angajator sau in momentul deschiderii unui cont bancar. Medicul de familie are o fisa electronica cu antecedentele medicale ale fiecarui pacient (nu este de dorit ca la aceste date sa aiba acces o persoana neautorizata).
Informatiile pe care nu dorim sa le partajam trebuie protejate impotriva asa-ziselor atacuri cibernetice.
Ce este un atac cibernetic:
Un atac cibernetic este o actiune rau intentionata avand ca prim scop furtul de informatii private care ulterior pot fi folosite pentru interese periculoase.
In functie de amploarea atacului, acesta poate fi realizat de catre o singura persoana, respectiv de un grup organizat de persoane.
Persoanele care indeplinesc astfel de atacuri sunt cunoscute in majoritatea cazurilor sub numele de hackeri.
Un hacker poate sa fure informatii precum date de autentificare sau poate sa iti acceseze conturile pentru a te determina sa trimiteti bani unor persoane apropiate, acesti bani intrand ulterior in posesia hacker-ului.
Exista doua tipuri de hackeri:
- black hat | au scopul de a fura informatii si de a le folosi in interese proprii rau intentionate
- wait hat | au scopul principal de a gasi si de a remedia erorile dintr-un sistem pentru a preveni aparitia unui eventual atac cibernetic prin intermediul securitatii cibernetice.
Ce este securitatea cibernetica:
Securitatea cibernetica reprezinta protejarea sistemelor de retea impotriva persoanelor neautorizate sau a atacurilor cibernetice.
Aceasta securitate necesita o munca neincetata si consta in implementarea de programe sau sisteme de securitate care au scopul de a impiedica hackerii sa preia controlul unui sistem.
Este cunoscut faptul ca un sistem de retea nu se poate proteja in proportie de suta la suta si oricat de actualizate ar fi din punct de vedere al sistemelor de securitate, exista mereu o sansa ca acesta sa fie spart de catre hackeri.
In momentul in care un sistem de retea este spart, echipa ce se ocupa de securitate are rolul de a opri si de a inchide cat mai rapid caile de acces pentru a opri hackerul si pentru a diminua pe cat posibil datele furate.
Hackerii analizeaza constant si dezvolta metode prin care pot intra intr-un sistem de retea si profita de orice punct vulnerabil.
Este important sa ne protejam datele pe cat posibil si sa avem grija la ce retele de internet ne conectam.