Inceputul internetului:
Internetul a fost conceput de o agentie a ministerului al apararii pe nume DARPA. Aceasta agentie a lucrat in colaborare cu universitati. La inceput internetul se numea "ARPANET" si primele calculatoare conectate la el au fost cele ale universitatilor UCSB, UCLA, Utah si Stenford (1969).
Internetul a cunoscut o crestere exponentiala a popularitatii atunci cand au fost legate la aceasta retea alte universitati, firme comerciale si diverse organizatii. Numarul calculatoarelor conectate la internet a crescut exponential.
Ce este internetul?
Internetul este o conexiune formata din mai multe retele de calculatoare.
Exista foarte multe lucruri pe care le poti face pe internet cum ar fi: cercetare, studiu, ascultat muzica, vizionare filme, etc..
Din punct de vedere al intinderii, retelele de calculatoare se clasifica in:
- LAN | vine de la "Local Area Conection" si sunt retele locale care se intind pe o zona mica (apartamente, firme, cladiri).
- MAN | vine de la "Metropolitan Area Network" si sunt retele care acopera un oras sau o parte a acestuia.
- WAN | vine de la "World Area Conection". Acestea sunt retele ce se intind pe o zona mult mai mare. Asta inseamna ca transmiterea de date se poate face pe distante mai mari (judet, tara).
Pentru a afla mai multe despre retelele de calculatoare apasati click aici!
Cum functioneaza internetul?
Cu totii avem un computer sau un smartphone conectate la internet.
Dar cum comunica toate aceste echipamente intre ele?
Aici intervine PROTOCOLUL!
Toate aceste echipamente comunica intre ele prin protocoale.
Un protocol este un set de reguli predefinit care le transmite echipamentelor cum, cand si in ce ordine sa se intample anumite actiuni.
Protocolul IP (Internet Protocols) este folosit pentru a-i atribui o adresa IP unui anumit echipament.
Calculatoarele sunt identificate daca fac parte din aceeasi retea pe baza unei masti de retea.
Fiecare retea de calculatoare primeste un nume de host al domeniului. Numele de host poate fi exprimat in 4 grupuri formate din 1-3 cifre "192.168.0.1" sau poate fi exprimat in litere pentru ca omului sa ii fie mai usor de retinut "www.world-it.ro".
Mai multe despre adresele IP aflati dand click aici!
Traducerile intre adresa IP si numele calculatorului se face cu ajutorul unui serviciu numit DNS "Domain Name Server".
Calculatoarele care fac legatura cu alte retele se numesc "Gateway".
Fiecare tara are cate un domeniu alocat ".ro" (Romania) si domenii generice ".com" (comercial), ".edu" (educational), etc.
Datele care circula pe internet au de obicei o dimensiune de cativa octeti. Asta inseamna ca aceste date vor trebui impartite in "pachete".
Sa luam ca exemplu un mesaj (email). Acest mesaj va fi impartit in mai multe "pachete". Pentru ca mesajul sa fie primit intreg de catre destinatar, internetul trebuie sa stie unde se doreste ca acest mesaj sa ajunga. Pe langa destinatie, mesajului i se mai atribuie si o adresa IP pentru a putea fi identificat.
In final, mesajul este trimis in retea.
Pentru ca mesajele sa nu se "piarda" pe traseu avem nevoie de mai multe dispozitive care interconecteaza retelele si redirectioneaza "pachetele" catre destinatie.
Aici intervine ROUTER-ul!
Router-ul este un dispozitiv ce conecteaza mai multe retele intre ele si permite rutarea datelor.
Cand "pachetele" sunt receptionate de router, acesta le trimite mai departe stiind deja locatia si ordinea acestora. In final, destinatarul primeste toate "pachetele" puse cap la cap si poate citi intregul mesaj.
Exista mai multe tipuri de routere:
- Home Router (Routerul de acasa):
Acest echipament este folosit in locuri mai mici (case / apartamente) si ofera o conexiune intre internet si reteaua de domiciliu. - Corporate Router:
Acest echipament este unul mai sofisticat si este folosit pentru transportul de "pachete" si gasirea celei mai bune cai intre retele. - Firewall:
Este un software folosit intre LAN si WAN care controleaza si flirteaza fluxul de date. Acest software poate bloca sau debloca datele. Mai multe despre Firewall aflati dand click aici! - Switch:
Acest echipament conecteaza calculatoarele in cadrul aceleasi retele.
Toate aceste echipamente ofera acces la internet!
Elementele principale ale internetului:
- Hypertext
Este un document electronic; - Website
Contine mai multe pagini web interconectate "la fel ca si o carte"; - Homepage
Aceasta este pagina de pornire / principala a unui website; - URL
Este o adresa web. Aceasta adresa este folosita pentru a accesa diferite website-uri. De exemplu, https://world-it.ro; - Hyperlink
Un hyperlink (link) este o locatie pe care utilizatorii dau click pentru a fi redirectionati spre o alta pagina; - WWW si Email
Acestea sunt unele dintre cele mai importante servicii de internet;
Acestea au fost conceptele ce stau la baza acestei lumi virtuale numite "INTERNET".
Citește și:
→Introducere in limbajul HTML
→Creare Site Web
→Introducere in limbajul C++