Logo Facebook8    Logo Youtube12     Logo twitter

Creare Site
Ofera-i site-ului tau un stil aparte Lectii gratuite HTML & Joomla!
Invata Programare
Lectii C++, Java, Perl, Pascal
Simulator
Invata care este locul componentelor intr-o unitate centrala
Creare Site
Ofera-i site-ului tau un stil aparte Lectii gratuite HTML & Joomla!
Invata Programare
Lectii C++, Java, Perl, Pascal
Simulator
Invata care este locul componentelor intr-o unitate centrala

birdSalut!

Bun venit pe World-IT!
Site-ul care te invata tot ce trebuie sa stii despre noua tehnologie.

laptop terminalInvata programare!

Vrei sa iti construiesti propriul software?
Nimic mai simplu, urmeaza lectile noastre si invata unul dintre limbajele de programare.

workflowSimulator!

Tu stii care este locul componentelor intr-o unitate de calculator?
Intra in simulatorul nostru si invata sa iti asamblezi singur calculatorul.

stopwatchTeste IT!

Te pricepi la IT?
Dispunem de o gama variata de teste IT.
Afla cat de bun esti in domeniul IT rezolvand teste.

Instructiunea while loopWhile Loop este o bucla repetitiva care ruleaza din nou si din nou instructiunile din corpul acesteia cat timp este verificata o expresie.

Structura buclei while este urmatoarea:
while(expresie){corpul while}
Intre parantezele rotunde "()" se introduce o expresie care va fi verificata de mai multe ori. Atata timp cat expresia va fi adevarata se va executa corpul while in mod repetat. Retine faptul ca daca expresia va fi mereu adevarata, atunci corpul while se va executa la infint.
Un exemplu de expresie ar fi "$a < 5". Cat timp valoarea variabilei a va fi mai mica decat 5 se va executa in mod repetat corpul while. Va trebui sa incrementam sau sa decrementam valoarea lui a la fiecare verificare a expresiei pentru a nu se afisa corpul while la infinit.
Despre operatorii de incrementare "++" respectiv decrementare "--" am vorbit in lectia 5. Apasa click aici pentru a-ti reaminti cum se folosesc acesti operatori.

Intre acolade "{}" vom introduce instructiunile pe care dorim sa le afisam. Incrementarea variabilei se va face in corpul while.

EXEMPLU:

<?php

$a = 1;

while($a <= 5){

echo"Acest text se va afisa de 5 ori!", '<br />';

$a++;

}

?>

Acest text se va afisade 5 ori!
Acest text se va afisade 5 ori!
Acest text se va afisade 5 ori!
Acest text se va afisade 5 ori!
Acest text se va afisade 5 ori!


Explicatia exemplului este urmatoarea:
Am declarat variabila a si i-am atribuit valoarea 1.
Am initializat instructiunea while si intre parantezele rotunde am introdus expresia "$a <= 5". Expresia se citeste in felul urmator: cat timp valoarea variabilei a este mai mica sau egala cu 5 sa se afiseze corpul instructiunii while.
In corpul instructiunii while am afisat mesaj (echo "Acest text se va afisa de 5 ori!") si am incrementat cu ajutorul operatorului "++" valoarea variabilei a "a++". Incrementand variabila a am facut ca la fiecare repetare a lui while valoarea acesteia sa se adune cu 1.

Rularea functiei din exemplu a fost facuta dupa cum urmeaza:
Initial valoarea variabilei a a fost egala cu 1. La prima parcurgere a instructiunii while expresia din interiorul parantezelor rotunde a fost adevarata deoarece 1 este mai mic decat 5 si astfel s-a rulat corpul instructiunii while. In corpul while s-a afisat mesajul respectiv pe pagina, dar pentru ca am incrementat variabila a "$a++" valoarea acesteia s-a adunat cu 1. Acum valoarea variabilei este 1+1 care este egal cu 2. La a doua parcurgere a instructiunii while, expresia din interiorul parantezelor a fost din nou adevarat deoarece noua valoare a variabilei a a fost mai mica decat 5 (2<5) ceea ce inseamna ca s-a rulat din nou corpul while si s-a afisat a doua oara mesajul incrementanduse variabila a cu 1 si obtinanduse valoarea 3.
Aceasta repetitie va continua pana in momentul in care valoarea variabilei a va fi egala cu 6. Cand valoarea variabilei a va fi egala cu 6 expresia dintre parantezele rotunde nu va mai fi adevarata deoarece 6 nu este nici mai mic si nici egal cu 5 si asftel bucla while se va opri.

In lectia urmatoare vom vorbi despre instructiunea "For".


 

 

Instructiunea switch case phpInstructiunea switch realizeaza o structura selectiva. Aceasta este asemanatoare cu instructiunea if si poate fi reprodusa folosind mai multe instructiuni if imbracate. Prin folosirea instructiunii switch, programul devine mai bine structurat si mai clar.

Instructiunea switch are urmatoarea structura:
switch(expresie){cazuri}

Intre parantezele rotunde se introduce o expresie a carei valoare va fi comparata pe rand cu valoarea fiecarui caz.
Instructiunea switch contine mai multe cazuri. In momentul in care valoarea expresiei va fi egala cu valoarea unui anumit caz se va executa instructiunile din respectivul caz.
Cazurile din corpul functiei switch se definesc folosind "case" urmat de o valoare "0, 1, 2, etc."
Exemplu: case 0, case 1, case 2
Dupa valoarea cazului se pun doua puncte ":", iar apoi se introduc instructiunile dorite.
Putem initializa oricate cazuri dorim.
Fiecare caz trebuie sa se incheie cu "break". Daca nu folosim "break" la finalul cazurilor se vor afisa toate cazurile chiar daca acestea nu au valoarea egala cu cea a expresiei.

EXEMPLU:

<?php

$a = 0;

switch($a){

case 0echo"Acesta este cazul 0";
break;

case 1echo"Acesta este cazul 1";
break;

}

?>

Acesta este cazul 0


In exemplul de mai sus am initializat variabila "a" si i-am atribuit valoarea 0. Intre parantezele rotunde ale instructiunii "switch" am introdus variabila "a" si am initializat doua cazuri (case 0 respectiv case 1).
Instructiunea switch va cauta un caz ce are o valoare egala cu variabila a. In cazul exemplului nostru primul caz are valoarea egala cu cea a variabilei (valoarea 0).

Putem introduce mai multe instructiuni intr-un singur caz fara a fi nevoie sa folosim acoladele pentru a defini corpul acestuia.

EXEMPLU:

<?php

$a = 0;

switch($a){

case 0:
{
echo"Acesta este cazul 0";
echo '<br />', "Acesta este tot cazul 0";
break;
}

case 1:
echo"Acesta este cazul 1";
echo '<br />', "Acesta este tot cazul 1";
break;

}

?>

Acesta este cazul 0
Acesta este tot cazul 0


Dupa cum se poate vedea in exemplul de mai sus, primul caz are corpul definit intre acolade iar al doilea caz nu are corpul definit intre acolade. Ambele variante sunt corecte si ramane alegerea ta pe care preferi sa il folosesti.

In lectia urmatoare vom vorbi despre functia "While Loop".


 

 

MagistraleO magistrala reprezinta un set de instructiuni dupa care informatiile se ghideaza în interiorul unui sistem de calcul sau intre sisteme de calcul.

Functionarea:
Magistralele sunt formate din mai multe subsisteme. La un anumit moment, unul dintre subsisteme va deveni "master" iar celelalte "slave". Subsistemul master are rolul de a stabili cu ce sistem slave va face transferul de date si in acelasi timp va stabili si sensul acestuia.
Capacitatea se determina prin formula "2n", unde n reprezinta numarul liniilor de adresa.

Magistralele sunt de mai multe tipuri:

 • Magistrala procesorului
  Este calea de comunicare a datelor intre CPU si celelalte cipuri cu care lucreaza.

 • Magistrala memoriei
  Este calea de comunicare a datelor intre CPU si memoria principala (RAM).

 • Magistrala de adrese
  Aceasta se foloseste in operatiile cu memoria alegand adresa de memoria pentru operatia urmatoare.

 • Magistrala I/O
  Este magistrala principala a sistemului, pe aceasta cale circuland cele mai multe date de intrare sau de iesire de toate dispozitivele.

Memorie microcontrolerMemoria este folosita pentru a stoca date.
Fiecare microcontroler foloseste un anumit tip de memorie pentru a putea stoca informatiile.

Memoria poate sa fie volatila sau nevolatila:
Memoria volatila nu isi pastreaza datele stocate dupa oprirea sistemului. Asta inseamna ca dupa ce sursa de curent este inchisa, informatia ramasa pe o memorie volatila va disparea automat. Scrierea si citirea trebuie sa se faca rapid in timpul functionarii. In aceasta memorie se pot stoca variabilele si rezultatele.

Memoria nevolatila isi pastreaza datele stocate chiar si dupa ce sursa de alimentare este inchisa. Aceasta memorie este folosita de obicei de catre producator in stadiul de productie al microcontrolerului. Producatorul salveaza prin intermediul memoriei nevolatile anumite instructiuni de baza care controleaza functionarea microcontrolerului.

Tipuri de memorii
Exista mai multe tipuri de memorii:

Memoria RAM (Random Access Memory) este o memorie volatila care poate fi scrisa ori citita in mod aleator. Costurile de productie ale unei astfel de memorii sunt mai ridicate deoarece aceasta ocupa foarte mult loc pe un cip. Microcontrolerele folosesc mai putina memoria RAM din cauza costurilor de productie.

Memoria ROM (Read Only Memory) este o memorie nevolatila care se foloseste la stocarea instructiunilor din stadiul fabricarii. Din punct de vedere al costurilor este cea mai ieftina memorie. Instructiunile salvate pe aceasta memorie nu mai pot fi modificate ulterior.

Memoria PROM (Programmable Read Only Memory) este asemanatoare memoriei ROM doar ca aceasta poate fi programata de catre utilizator.

Memoria OTP (One Time Programmable)  este o memorie care are chip-ul capsulat intr-o capsula de plastic fara fereastra, pretul fiind astfel mult mai mic. Memoria nu poate fi stearsa sau reprogramata.

Memoria EPROM (Erasable Programmable Read Only Memory) este o memorie ce poate fi stearsa expunand chip-ul la radiatia cu ultraviolete prin intermediul unui geam de cuart.

Memoria FLASH este o memorie ce poate fi stearsa si reprogramata fara a fi necesar un sistem dedicat. Stergerea memoriei nu se poate face partial ci doar total.

Caracteristicile memorilor unui microprocesor:
- tipurile de memorie ce sunt instalate pe acesta (ROM, RAM, etc.)
- capacitatea memorilor
- usurinta programarii memorilor

Instructiunea if phpInstructiunea if este o functie care creeaza o conditie.
O conditie se pune in momentul in care dorim sa comparam doua valori si in functie de rezultatul acestora se va afisa ceva.

Structura unei conditii este urmatoarea:
if(conditie){corpul conditiei}

Orice conditie poate avea doua valori (adevarat sau fals).
Atunci cand conditia este adevarata, se va executa tot ce se afla in corpul acesteia.
Conditia se pune intre parantezele rotunde "( )".
Intre acolade "{ }" se introduce ce anume dorim sa se intample in cazul in care conditia a fost indeplinita.
In general pentru a pune o conditie se folosesc operatorii de comparare si operatorii logici despre care am vorbit in lectia anterioara. In cazul in care nu ai citit lectia despre operatori, apasa click aici si vei fi redirectionat spre aceasta deoarece trebuie sa stapanesti ce face fiecare operator in parte pentru a putea pune conditii.

In continuare, voi da un exemplu in care voi pune o conditia cu ajutorul operatorului de comparare "<" (mai mic):

EXEMPLU:


<?php

$a = 5;

$b = 10;

if($a<$b){

echo"Conditia este adevarata!"

}

?>

Conditia este adevarata!


In acest exemplu am pus conditia urmatoare: daca valoarea variabilei "a" care este 5 este mai mica decat valoarea variabilei "b" care este 10, atunci sa se afiseze mesajul "Conditia este adevarata!".
Conditia este adevarata deoarece 5 este mai mic decat 10 afisanduse astfel mesajul.
 
Dar ce se intampla cand conditia este falsa?
In momentul in care conditia este falsa nu se va executa nimic. Daca dorim sa se afiseze ceva, va trebui sa specificam acest lucru prin folosirea functiei "else".

EXEMPLU:

<?php

$a = 5;

$b = 10;

if($a>$b){

echo"Conditia este adevarata!"

}

else{

echo "Conditia nu este adevarata!"

}

?>

Conditia nu este adevarata!


Dupa cum poti observa in exemplu, am declarat doua variabile si le-am atribuit cate o valoare ($a=5 si $b=10). In continuare, am folosit functia "if" punand astfel urmatoarea conditie: Daca valoarea variabilei "a" este mai mare decat valoarea variabilei "b" sa se afiseze mesajul "Conditia este adevarata!". Valoarea variabilei "a" este 5 si nu este mai mare decat valoarea variabilei "b" aceasta fiind 10.
Daca nu am mai fi adaugat nicio linie de cod atunci nu s-ar fi afisat nimic, dar noi am mai adaugat dupa functia "if", functia "else".
Codul din exemplu se citeste in felul urmator: "Daca valoarea variabilei "a" este mai mare decat valoarea variabilei "b" sa se afiseze mesajul "Conditia este adevarata!", ALTFEL sa se afiseze mesajul "Conditia nu este adevarata!".
Conditia nu a fost indeplinita si practic nu s-a executat nimic din blocul functiei "if", trecand direct la finctia "else" si executand ce se afla in blocul acesteia.

Intre parantezele rotunde ale functiei "if" putem combina mai multe conditii prin intermediul operatorilor logici.

EXEMPLU:

<?php

$a = 5;

$b = 10;

$c = 8;

if($a>$b || $a<$c){

echo"Conditia este adevarata!"

}

else{

echo "Conditia nu este adevarata!"

}

?>

Conditia este adevarata!


Operatorul "||" se numeste "sau logic". Folosind acest operator logic trebuie ca cel putin una din conditii sa fie adevarata pentru a putea fi executat blocul functiei "if".
Exemplul se citeste in felul urmator: Daca valoarea variabilei "a" este mai mare decat valoarea variabilei "b" SAU valoarea variabilei "a" este mai mica decat valoarea variabilei "c" sa se afiseze "Conditia este adevarata!".
In cazul nostru prima conditie (a>b) este falsa deoarece valoarea variabilei "a" este mai mica decat valoarea variabilei "b", dar a doua conditia a fost adevarata (a<c) deoarece valoarea variabilei "a" este mai mica decat valoarea variabilei "c" si in concluzie, s-a afisat mesajul din blocul functiei "if".

In urmatoarea lectie vom vorbi despre functia "switch".


 

 

Acest site foloseste cookie-uri.

Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că aveti cea mai bună experiență pe acest site.

I understand
DESPRE NOI
World-IT este un site care are ca domeniu Tehnologia Informatiei(IT).
Acest site are ca prim scop introducerea persoanelor in acest domeniu. Mai multe informatii aici.

URMARESTE-NE 
Logo Facebook8  Logo Youtube12  Logo twitter

Despre noi

cialiscialis couponcialis genericcialis dosagegeneric cialiscialis costcialis vs viagracialis pricescialis side effectscialis couponscialis 30 day sampleviagra vs cialiscialis onlinecialis pillscialis samplesbuy cialiscialis 20 mgcialis patent expirationcialis coupons printablecialis for daily usecialis samples overnightcheap cialiscost of cialis200 cialis couponcialis dailycialis 20mggeneric cialis at walmartcealiscialis canadacialis trialhow does cialis workwhen will cialis go genericcialis on lineside effects of cialiscialis 30 day trial couponcialis 5mgcialis for mencialasbuy cialis onlinecialis for salecialis patent expiration date extendedhow to take cialiscialis pricecialis from canadahow much does cialis costfree cialisviagra vs cialis vs levitracialis reviewscialis coupons from manufacturerwhat is cialiscialis pills for salecialis patent expiration 2017canadian cialiscialis tadalafilcialis or viagrageneric for cialiscialis professionalcialis free trialcialis medicationciliascialis for bphcialis coupons 2017cyaliscialis dosage strengthscialis discountgeneric cialis tadalafildiscount cialiscialis dosage recommendationscialis 5 mgonline cialiscialis canadian pharmacycialis copay cardlowest cialis pricescialis for womencialis generic availabilitycialis vouchercialis savings cardcialis 10 mgcialis websitecialis generic tadalafilliquid cialisdaily cialisviagra cialiscialis otcerectile dysfunction cialiscialis 5mg dailycanada cialiscialis coupon 20 mgcialis pricingcialis coupon printviamedic cialiscialis cheapcialis pharmacy pricescialis 20mg directionsprice cialiscialis samplewholesale cialiscialis alternativecialis effectscialis testimonialslevitralevitra couponlevitra 20 mglevitra 20mgbuy levitralevitra priceslevitra genericlevitra onlinelevitra vs viagrageneric levitralevitra couponslevitra rezeptfrei deutschlandlevitra 10 mg prezzocheap levitra9 levitra at walmartlevitra erfahrungenlevitra dosageviagra vs cialis vs levitrageneric levitra vardenafil 20mgwhat works better than viagrabuy levitra onlinelevitra without a doctor prescriptionbuy generic levitralevitra 20mg cost per pillvardenafil 20mglevitra prezzo in farmacialevitra 20 mg precio farmaciavardenafil vs viagralevitra 20 mg cost walmartlevitra vs viagra for hardnesslevitra bayer 20mg meilleur prixlevitra 20 mg von bayerviagrageneric viagraviagra genericviagra couponsviagra without a doctor prescriptionviagra onlineequipe argentine viagraviagra pricesbuy viagracialis vs viagracheap viagraviagra pillsviagra samplesviagra side effectswhat is viagraviagra couponviagra naturalviagra dosageviagra for sale uknatural viagrabuy viagra onlinegeneric viagra 100mgfemale viagrahow does viagra workhow to use viagraviagra activateherbal viagraviagra tabletssophia viagraviagra sans ordonnanceviagra kaufenviagra tabletviagra vs cialisonline viagracanadian viagraviagra for womenviagra ohne rezept aus deutschlandpfizer viagraviagra 100mgviagra costfree viagraviagra alternativesviagra canadaviagra on lineviagra single packsviagra for menviagra pillviagra 100mg tablets retail priceorder viagraviagra tescoside effects of viagraviagra pillen kruidvatviagra for salediscount viagrawhat does viagra doviagra costsviagra uklevitra vs viagrawhere to buy viagraviagra substitutehow long does viagra lastviagra alternativeviagra receptfrittviagra priceviagra 100viagra en ligne livraison 24hviagra on line no precviagra 100 mgutilisation viagrabest price viagracost of viagraviagra sexviagra wikipediasex viagra for womenviagra nebenwirkungenrevatio vs viagraviagra without a doctor prescription usaviagra genericoviagra 50mgviagra from canadaover the counter viagraviagra effectsviagra medicinepfizer viagra coupons from pfizerbuy generic viagraviagra wikiviagra bestellenviagra ohne rezept auf rechnungcanada viagrawomen viagrabuying viagraviagra soft