Logo Facebook8    Logo Youtube12     Logo twitter

Creare Site
Ofera-i site-ului tau un stil aparte Lectii gratuite HTML & Joomla!
Invata Programare
Lectii C++, Java, Perl, Pascal
Simulator
Invata care este locul componentelor intr-o unitate centrala
Creare Site
Ofera-i site-ului tau un stil aparte Lectii gratuite HTML & Joomla!
Invata Programare
Lectii C++, Java, Perl, Pascal
Simulator
Invata care este locul componentelor intr-o unitate centrala

birdSalut!

Bun venit pe World-IT!
Site-ul care te invata tot ce trebuie sa stii despre noua tehnologie.

laptop terminalInvata programare!

Vrei sa iti construiesti propriul software?
Nimic mai simplu, urmeaza lectile noastre si invata unul dintre limbajele de programare.

workflowSimulator!

Tu stii care este locul componentelor intr-o unitate de calculator?
Intra in simulatorul nostru si invata sa iti asamblezi singur calculatorul.

stopwatchTeste IT!

Te pricepi la IT?
Dispunem de o gama variata de teste IT.
Afla cat de bun esti in domeniul IT rezolvand teste.

Actualizare date mysql updateÎn lecțiile anterioare am creat baza de date a unui depozit cu fructe, unde am adăugat într-un tabel coloanele "id, nume și cantitate".
Ulterior, baza de date creată trebuie actualizată pentru a fi la curent cu situația reală a produselor ("fructe") existente în stoc. În tabel am adăugat un singur rând având la coloana nume valoarea "mere", iar la coloana cantitate valoarea "50".

Vei învăța în aceasta lecție cum se pot modifica datele dintr-o coloana, în cazul nostru din coloana "cantitate".
Pentru a modifica o valoare trebuie mai întâi să identificăm rândul tabelului în care se află aceasta. Aici intervine coloana "id" creată în lecțiile anterioare.
După cum am mai spus, coloana id am setat-o ca la fiecare rând creat, aceasta sa se autoincrementeze începând de la valoarea "1". Acestea fiind spuse, rezultă că primul rând creat de noi va primi valoarea "1" la coloana id. Valoarea "1" este unică și o vom apela în codul MySQL.
Pentru a apela valoarea "1", respectiv pentru a selecta primul rând al tabelului vom folosi următoarea sintaxă de cod: "UPDATE nume_tabel SET nume_coloană_1=, nume_coloană_2=, ..., nume_coloană_n=  WHERE id=". Codul adaptat adaptat bazei noastre de date este:

UPDATE fructe SET cantitate=100 WHERE id=1

Explicația componentelor codului este următoarea:
UPDATE fructe - îi spune serverului că trebuie să actualizeze tabelul "fructe";
SET cantitate=100 - atribuie coloanei "cantitate" valoarea 100;
WHERE id=1 - aplică toate modificările primului rând din tabel;

În lecția următoare te voi învăța cum să selectezi/afișezi date dintr-o bază de date


 

 

Adaugare date MySQL INSERTÎn lecțiile anterioare am creat o bază de date cu numele "depozit" în care am introdus un tabel numit "fructe", având coloanele "id, nume și cantitate".
În această lecție te voi învăța cum se introduc informații în coloanele bazei de date.
Mai întâi de toate trebuie să ne reamintim faptul că am setat pentru coloana "id" ca să se autoincrementeze, ceea ce inseamnă că nu vom adăuga valori în această coloană deoarece iși va atribui singură valori în ordine crescătoare începând de la 1.

Pentru coloana "nume" am setat ca tipul de date să fie de tip "varchar", așa că vom putea introduce doar caractere, iar pentru coloada "cantitate" am setat tipul de date "int" însemnând faptul că vom putea introduce doar valori numerice.

Structura codului pentru introducerea datelor într-o bază de date este următoarea:
INSERT INTO nume_tabel(coloana_1, coloana_2, .., coloana_n) VALUES (valoare_1, valoare_2, ..., valoare_n);

La prima vedere acest cod te poate speria, dar după până la finalul acestei lecții iți vei da seama ca este destul de simplu.
În structura codului pentru introducerea datelor trebuie să modifici doar parametrii "nume_tabel" și "coloana_1, coloana_2", respectiv valorile "valoare_1, valoare_2". 

În cazul bazei noaste de date, cu excepția coloanei "id" mai avem coloanele "nume", respectiv "cantitate". 
Pentru coloana "nume" vom introduce valoarea "mere", iar coloanei "cantitate" îi vom atribui valoarea "50". La "nume_tabel" vom introduce numele tabelului creat pentru baza noastră de date și anume "fructe".
Codul final este reprezentat astfel:

INSERT INTO fructe(nume, cantitate) VALUES ('mere', 50);

Acest cod ar putea fi citit în felul următor: Introduce în coloanele tabelului fructe (nume, cantitate) valorile (mere, 50).
În prima paranteză se regăsesc coloanele tabelului, iar în a doua paranteză se află valorile pe care dorim sa le atribuim coloanelor din prima paranteză.
Este de subliniat faptul că prima valoare din a doua paranteză îi va fi atribuită primei coloane din prima paranteză, ceea ce înseamnă că se respectă oridinea elementelor din paranteză.

După ce vei rula acest cod în consolă se vor introduce primele date în baza de date și ți se va crea prima linie din tabel exact ca în imaginea următoare:
INSERT INTO MYSQL min

Această metodă de introducere a datelor o poate folosi numai administratorul bazei de date!
Dar ce facem atunci când dorim să colectăm informațiile completate de utilizatorii unui site? În acest caz, trebuie sa utilizăm un formular care să colecteze informațiile introduse de un utilizator și să le stocheze într-o bază de date.
La finalul acestui curs MySQL, vom crea o aplicație care va consta într-o pagina ce va colecta informațiile dintr-un formular și le va stocha într-o bază de date.
Codul aplicației va fi explicat pas cu pas pentru a fi înțeles pe deplin. 


 

 

Crearea unei baze de date MySQLPrimul pas pentr a crea o bază de date constă în deschiderea panoului de control XAMPP, respectiv în pornirea modulelor "Apache" și "MySQL" așa cum ți-am arătat în introducerea acestui curs.
După ce ai finalizat primul pas, trebuie sa deschizi un browser unde vei introduce la url urmatorul link: http://localhost/phpmyadmin, urmat de tasta "Enter".
Pe ecran va apărea următoarea fereastră:
phpmyadmin mysql optimized
Dacă privești atent în partea stângă de jos a ferestrei, vei observa un mic buton pe care scrie "Consolă". Apasă acel buton pentru a deschide consola în care vei putea scrie și practica limbajul MySQL:
consola phpmyadmin MySQL
Toate operațiile care se vor executa asupra unei baze de date vor fi scrise în această consolă.

Pentru a crea o bază de date se folosește codul "CREATE DATABASE", urmat de numele dorit pentru respectva bază de date.
În general, codurile propriu zise ale limbajului MySQL se scriu cu majuscule pentru evidențierea acestora, urmând ca celelalte coduri să fie scrise cu minuscule.
În continuare vom crea o bază de date cu numele "depozitare", având ca și cod necesar:

CREATE DATABASE depozitare;

Fiecare linie de cod se va încheia cu punct și virgulă ";".
Pasul următor constă in scrierea codului respectiv în consolă, respectiv rularea ulterioară a acestuia apasănd simultan pe tastele "Ctrl + Enter".
În acest moment ai creat baza de date intitulată "depozitare".
Odată ce baza de date a fost creată, o vei putea observa în partea stânga a ferestrei din browser:
Creare baza de date MySQL 2
Dacă nu ți-a apărut baza de date, încearcă sa reâncarci pagina apăsând pe butonul de "refresh" al browser-ului.
În lecția următoare te voi învăța cum să populezi această bază de date cu diverse informații!


 

 

Crearea unui tabel MySQLÎn lecția anterioară am invățat cum se creează o bază de date, iar acum urmează să o populăm cu diverse informații.
Baza de date suport se intitulează "depozitare".
Haide să facem un mic joc de imaginație și să ne gândim la această bază de date ca la un depozit de fructe. Un astfel de depozit  găzduiește mai multe feluri de fructe (banane, mere, pere, etc.), cuprinde o anumită cantitate pentru fiecare articol, formându-se stocul final. Pentru a ține o evidență precisă a gestiunii, depozitul trebuie să aibă o bază de date în acest scop.

Atât stocul depozitului de fructe, cât și baza de date "depozitare", vor avea ca și componente: "nume și cantitate", la care se adauga un "id" unic.
În introducerea acestui curs, am evidențiat faptul că o bază de date este salvată sub formă tabelară, iar componentele "id, nume și cantitate" vor fi cap de tabel.
Componenta "id" reprezintă un numar unic apllicat elementelor bazei de date prin care le vom deosebi mult mai ușor (putem spune practic că este un identificator).
Acest identificator va avea valori numerice întregi și se va incrementa automat. Prin incrementare automată se înțelege că de fiecare dată cand vei adăuga elemente (linii) în baza de date, acestea vor fi numerotate automat în ordine crescătoare pornind de la valoarea 1.

Mai întâi de toate trebuie să scrii în consolă codul "USE depozitare". Codul "USE" nu face altceva decât să selecteze baza de date pentru a putea lucra la aceasta.
După ce am selectat baza de date, trebuie să creăm un tabel care va conține coloanele "id, nume și cantitate". Vom crea tabelul cu numele "fructe" utilizând codul "CREATE TABLE fructe". Fiecare coloana de tabel trebuie să aibă un anumit tip de date.
Vom începe cu "id", pentru care am stabilit deja că va conține doar valori numerice. Tipul de date care corespunde valorilor numerice întregi este "INT". Ne mai rămâne să specificăm acestui cap de tabel că trebuie să conțină doar valori pozitive care se incrementează automat și că va conține O valoare unică. Codul "UNSIGNED" se folosește pentru a stabili faptul că acest cap de tabel poate avea doar valori pozitive, iar codul "AUTO_INCREMENT" va incrementa automat elementele tabelului.
Pentru a defini valorile coloanei "id" ca fiind unice vom folosi atributul "PRIMARY KEY".
Codul final pentru coloana id va fi "id INT UNSIGNED AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY".
Se poate observa că atributele sunt separate între ele doar prin spațiu.

Urmează coloana "nume" care bineânteles va conține litere (carctere). Numele are o lungime variabilă, așa că ne vom folosi de tipul de date "VARCHAR". Putem seta un număr limitat de caractere ce pot fi introduse punând o paranteza imediat după tipul de date în care vom specifica numarul maxim de caractere "VARCHAR(100)". Numele este bine să nu fie uitat când introducem datele așa că, putem sa introducem atributul "NOT NULL" pentru a ne asigura că această căsuță nu va fi niciodată goală.
Codul final pentru coloana nume va fi: "nume VARCHAR(100) NOT NULL".

În final mai avem coloana "cantitate". Această coloană va fi tot de tip "INT", dar vom specifica prin atributul "NULL" ca această căsuță poate să rămână și necompletată.
Codul final pentru coloana cantitate va fi: "cantitate INT NOT NULL".

În continuare voi pune codul complet care va trebui să apară și la tine în consolă pentru a funcționa la momentul rulării acestuia. Încearcă să-l înțelegi și nu să-i dai copy-paste:

CREATE TABLE depozit(
id INT UNSIGNED AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
nume VARCHAR(100) NOT NULL,
cantitate INT NULL);

Dacă analizăm codul complet mai putem specifica faptul că cele trei componente "id, nume și cantitate" sunt cuprinse de tabelul "depozit" între paranteze rotunde"()", și separate între ele prin virgulă ",".


 

 

Curs MySQLMySQL este un sistem de gestionare a bazelor de date relaționale. Prin "baze de date relaționale" se ințelege că informațiile acestui tip de baze de date pot relaționa între ele. Pentru ca informațiile să poate relaționa între ele, acestea trebuie să fie din aceeași bază de date.

Înainte de a înțelege mai multe despre MySQL trebuie să definim ce este o bază de date.
O bază de date reprezintă un sistem de informații.
Fiecare dintre noi este inclus într-o bază de date. Gandiți-vă la cardul de sănătate. În momentul în care ne prezentăm la medic pentru o consultație, cardul de sănătate este introdus într-un aparat specializat prin intermediul căruia sunt expuse toate informațiile necesare despre pacient. Toate aceste informații sunt incluse într-o bază de date. Prin urmare, bazele de date se regăsesc în viața de zi cu zi sub diferite forme.
O "dată" este o informație codificată și stocată pe un suport de memorare, caracterizată printr-un identificator (un nume) și o valoare.

Pentru a accesa, gestiona sau interoga toate aceste informații dintr-o bază de date avem nevoie de MySQL.
MySQL salvează datele sub formă tabelară pentru a le putea folosi ulterior.
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă "date salvate sub formă tabelară", trebuie să te gandești la un fișier excel:
baza de date excel optimized

Într-un fișier excel, datele sunt salvate in casuțe sub formă tabelară. Mai multe căsuțe la un loc formează un tabel care la rândul lui este alcătuit din rânduri și coloane.
Coloanele reprezintă câte o categorie, iar liniile stochează informațiile despre respectiva categorie.
Această categorie poate fi vazută și ca o bază de date.
De exemplu, putem avea o bază de date numită "fructe", iar liniile (datele) acesteia să fie "mere, pere, banane, etc.".
Fiind o bază de date relatională, datele ei vor putea relaționa între ele, astfel că informația "mere" din baza de date "fructe" se poate afla in mai multe tabele (tabelul mere galbene ; tabelul mere roșii) relaționând între ele.

MySQL este o aplicație de tip server care poate gestiona mai multe baze de date. Acronimul "SQL" vine de la "Structured Query Language".
După cum îi spune și numele, MySQL este un limbaj care ne ajută să interogăm o anumită bază de date prin dfierite "instrumente". Instrumentele acestui limbaj sunt alcătuite din cuvinte special create prin care putem interacționa cu bazele de date dându-i comenzi cum ar fi (actualizarea unei informații, afișarea unei informații, ștergerea sau crearea unui tabel, etc).

Pentru a utiliza acest limbaj avem nevoie de un server local și de un mediu prin care să interactionam cu acest server,
Există mai multe aplicații care se pot descărca de pe internet și care conțin atât serverul local, cât și mediul (interfața).
În acest tutorial vom folosi programul XAMPP care are încorporat atât serverul local cât și MySQL.
Apasă click aici pentru a afla mai multe informații, cum se instalează și cum se folosește programul XAMPP apasă click aici!

După ce ai instalat XAMPP trebuie să deschizi panoul de control al acestuia și să pornești modulele "Apache" și "MySQL" apăsând pe butonul "start" din dreptul fiecăruie exact ca și în imaginea următoare:
control panel xamp apache

În continuare trebuie să deschizi un browser și la adresa url vei scrie "http://localhost/phpmyadmin" urmat de tasta "Enter".
Ți se va deschide următoarea pagina care este și mediul de lucru în care vom practica limbajul MySQL:
phpmyadmin mysql optimized

În următoarea lecție iți voi arăta cum se folosește acest mediu și cum se creează o bază de date.


Acest site foloseste cookie-uri.

Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că aveti cea mai bună experiență pe acest site.

I understand
DESPRE NOI
World-IT este un site care are ca domeniu Tehnologia Informatiei(IT).
Acest site are ca prim scop introducerea persoanelor in acest domeniu. Mai multe informatii aici.

URMARESTE-NE 
Logo Facebook8  Logo Youtube12  Logo twitter