Wireless-ul (WLAN) este o tehnologie de comunicatie compusa dintr-un circuit de emisie si unul de receptie.
Aceasta retea locala foloseste undele radio pentru a tansmite si a primii date intre dispozitivele fara fir.
Cuvantul "wireless" inseamna "fara fir".
Acest tip de retea s-a dezvoltat extrem de repede din cauza comoditatii si accesibilitatii acesteia.
Un exemplu relevant ar fi urmatorul:
Avand o retea locala fara fir putem sa ne plimbam linistiti cu laptop-ul din camera in camera acesta fiind conectat in permanenta la internet, dar si fara sa ne facem griji in privinta cablurilor deoarece laptop-ul este conectat la internet prin undele radio.
Pentru a avea si internet prin cablu si wifi, avem nevoie de un modulator.
Modulatorul se numeste router.
Pentru a folosi tehnologia wireless trebuie ca atat router-ul cat si dispozitivele pe care doriti sa le conectati sa aiba incorporata aceasta tehnologie.
Pentru ca reteaua fara fir sa functioneze, va trebui ca router-ul sa fie conectat in permanenta la internet prin cablu.
Viteza de internet va fi mai mica la dispozitivele conectate prin wireless decat in cazul dispozitivelor conectate direct prin cablu, dar acest lucru nu ne va afecta foarte mult decat daca vom vrea sa descarcam un fisier mai mare.
O retea wireless poate sa fie de 2,4 GHz sau de 5GHz. Reteaua de 5 GHz este superioara dar este si mai costisitoare. Pentru a face o alegere cat mai buna trebuie sa avem in considerare cativa factori:
1. Compatibilitatea dispozitivelor:
Toate dispozitivele de pe piata au placa de retea compatibila cu reteaua de 2,4 GHz in modul default. Pentru ca un dispozitiv sa fie compatibil cu reteaua de 5 GHz, acesta trebuie sa contina o placa de retea care sa poata vedea aceasta retea, in caz contrar dispozitivul nu va putea gasi reteaua de 5 GHz chiar daca aceasta este pornita.
Cum ne dam seama daca o placa de retea este compatibila cu reteaua de 5 GHz?
Simplu, trebuie sa ne asiguram ca in specificatiile placii de retea sa fie trecuta clasa ac.
De exemplu:
Placa de retea "802.11 b/g/n" este compatibila doar cu reteaua de 2,4 GHz, dar daca ar fi fost "802.11 b/g/n/ac", ac-ul de la final ne-ar fi indicat faptul ca placa de retea este compatibila cu reteaua de 5GHz.
2. Costurile ulterioare:
Odata ce am implementat o retea de 5GHz, trebuie sa inlocuim placile de retea ale dizpozitivelor mai vechi care nu sunt compatibile.
De exemplu:
Avem un laptop care a carui placa de baza nu este compatibila cu reteaua de 5 GHz (nu contine clasa ac" si asta inseamna ca trebuie sa ii cumparam o noua placa de retea pentru ca laptop-ul sa poata fi conectat la retea.
Pentru a configura un router si a crea o retea wireless, veti gasi un tutorial cu ce trebuie sa faceti pas cu pas + imagini dand click aici.
Avantajele unei retele wireless:
- lipsa cablurilor
- libertatea si confortul
- din ce in ce mai multe dispozitive sunt compatibile cu aceasta tehnologie