Logo Facebook8    Logo Youtube12     Logo twitter

Ce este un sistem de operare

Sisteme de operareUn sistem de operare este format din mai multe programe interconectate care controleaza resursele fizice ale unui calculator si contribuie la o mai buna comunicare intre calculator si om.

Pentru ca un calculator sa poata fi folosit de o persoana, acesta trebuie sa aiba un sistem de operare (OS).
Un sistem de operare controleaza majoritatea functiilor unui calculator

Cand pornim un calculator, sistemul de operare incepe sa ruleze si face posibila interactiunea dintre utilizator si programe.

Un sistem de operare poate fi de mai multe tipuri:
-monotasking | sistemul poate executa doar un singur program;
-multitasking | sistemul poate executa simultan mai multe program;

-monouser | un singur utilizator poate folosi sistemul;
-multiuser | mai multi utilizatori pot folosi sistemul;

 

Comunicarea Sistem de Operare - Hardware:

Sistemul de operare comunica cu toate componentele hardware cu ajutorul unui program.
Prin conectarea unui dizpozitiv hardware la calculator, sistemul de operare ruleaza programul care incepe sa localizeze dizpozitivul si apoi sa instaleze driver-ul prin care putem sa folosim dizoizitivul.
De exemplu atunci cand conectam o memorie usb (stick), sistemul de operare cu ajutorul programului localizeaza stick-ul si incepe sa instaleze driver-ul pentru ca noi sa putem accesa fisierele de pe stick.

Nu in toate cazurile sistemul de operare poate sa instaleze driver-ul unui dispozitiv. Daca windows-ul nu poate instala driver-ul unui dispozitiv, va trebui ca noi sa il instalam manual. Acest lucru il putem face prin introducerea cd-ului care contine driver-ul furnizat odata cu dispozitivul sau prin descarcarea driver-ului de pe site-ul producatorului dispozitivului.

 

Comunicarea Sistem de Operare - Software:

Sistemul de operare comunica cu software-ul (programe). Prin instalarea unei aplicatii, sistemul de operare o va stoca pe Hard Disk si o va incarca in memoria RAM.

Aplicatiile necesita resurse pentru a putea rula. Sistemul de operare aloca resursele corespunzatoare pentru fiecare aplicatie. Resursele pe care sistemul de operare le poate aloca sunt limitate de configuratia sistemului (componentele calculatorului).
Daca o aplicatie necesita resurse mai mari decat cele oferite de sistem, sisemul de operare va putea doar sa instaleze respectiva aplicatie, dar nu o va putea rula.

 

Interfata unui Sistem de Operare:

Interfata unui sistem de operare reprezinta ceea ce vede utilizatorul in timpul rularii acestuia.
Fara aceasta interfata, utilizatorul nu ar putea sa interactioneze cu sistemul de operare si in consecinta nu ar putea sa foloseasca un calculator.

Sistemele de operare mai vechi, folosea o interfata bazata doar pe o consola. Asta inseamna ca utilizatorul putea sa interactioneze cu un calculator printr-o singura maniera si anume prin scris.
La rularea sistemului de operare, utilizatorul era intrebat ce dorea sa execute calculatorul. Utilizatorul trebuia sa scrie folosind anumiti termeni, ce dorea sa faca respectivul calculator.

Aceste sisteme de operare limitau foarte mult activitatea pe care o puteai face pe calculator si odata cu trecerea timpului, s-au inventat noi sisteme de operare care furnizau o interfata grafica utilizatorului.

 

Pentru a afla cum se instaleaza un sistem de operare apasati click aici.


Citește și:
Pregatirea Bios-ului pentru inslarea unui OS
Crearea unui stick bootabil
Optimizarea unui calculator 


Acest site foloseste cookie-uri.

Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că aveti cea mai bună experiență pe acest site.

I understand
DESPRE NOI
World-IT este un site care are ca domeniu Tehnologia Informatiei(IT).
Acest site are ca prim scop introducerea persoanelor in acest domeniu. Mai multe informatii aici.

URMARESTE-NE 
Logo Facebook8  Logo Youtube12  Logo twitter