Logo Facebook8    Logo Youtube12     Logo twitter

Creare Site
Ofera-i site-ului tau un stil aparte Lectii gratuite HTML & Joomla!
Invata Programare
Lectii C++, Java, Perl, Pascal
Simulator
Invata care este locul componentelor intr-o unitate centrala
Creare Site
Ofera-i site-ului tau un stil aparte Lectii gratuite HTML & Joomla!
Invata Programare
Lectii C++, Java, Perl, Pascal
Simulator
Invata care este locul componentelor intr-o unitate centrala

birdSalut!

Bun venit pe World-IT!
Site-ul care te invata tot ce trebuie sa stii despre noua tehnologie.

laptop terminalInvata programare!

Vrei sa iti construiesti propriul software?
Nimic mai simplu, urmeaza lectile noastre si invata unul dintre limbajele de programare.

workflowSimulator!

Tu stii care este locul componentelor intr-o unitate de calculator?
Intra in simulatorul nostru si invata sa iti asamblezi singur calculatorul.

stopwatchTeste IT!

Te pricepi la IT?
Dispunem de o gama variata de teste IT.
Afla cat de bun esti in domeniul IT rezolvand teste.

Instalare si folosire host localIn acest articol iti voi explica ce este si cum se instaleaza un server local (local host).

Ce este un server local?
Un server local este un program prin intermediul caruia putem vizualiza paginile web care au extensia ".php".
In momentul in care cream o pagina web ce contine scripturi php, acestea nu pot fi vizualizate printr-o simpla deschidere a unui browser. Un browser nu este capabil sa interpreteze scripturile php si prin urmare nu va afisa nimic din respectivele scripturi pe pagina.
Aici intervine serverul local.

Instalare server local
Exista mai multe programe ce pot fi folosite pe post de server local, dar personal recomand XAMPP sau WAMPP.
Vreau sa mentionez ca aceste doua programe sunt gratuite.
In acest articol vom instala XAMPP.

Pentru a instala XAMPP trebuie mai intai sa descarcam pachetul de instalare.
Pachetul de instalare il poti gasi cautand pe google termenul "descarcare xampp" si intrand pe site-ul oficial.
Dupa ce ai urmat pasii si finalizat instalarea programului este posibil sa iti apara o notificare de la firewall la care va trebui sa apesi pe butonul "Allow acces" pentru a permite programului sa functioneze.

Folosire server local
Deobicei un server local se instaleaza in partitia C, intr-un folder avand numele programului.
Si in cazul programului XAMPP este la fel. Pentru a deschide panoul de control trebuie sa intram in "My computer" la urmatoarea adresa: "Local Disk (C)\xampp" si sa cautam fisierul "xampp-control" exact ca in imaginea urmatoare:
control panel xamp

Dupa ce ai localizat acest fisier deschide-l si porneste modulul "Apache" si "MySQL" apasand butonul "Start" din dreptul fiecaruia:
control panel xamp apache

Acum ca am pornit serverul local trebuie ca orice fisier care are extensia ".php." si pe care dorim sa il vizualizam intr-un browser sa fie salvat sau mutat intr-un anumit folder din programul XAMPP si anume folderul "htdocs".
Folderul "htdocs" se afla in acelasi folder cu fisierul "xampp-control". Adresa folderului "htdocs" este urmatoarea: "Local Disk (C)\xampp".

Sa presupunem ca avem un fisier cu extensia ".php" avand numele "test.php" si care este deja mutat in folderul "htdocs". Pentru a vizualiza continutul fisierului "test.php" trebuie sa deschidem un browser si la url sa scriem urmatoarea adresa: "localhost/test.php" apasand ulterior pe butonul enter.
Daca fisierul nostru "test.php" se afla intr-un folder numit de exemplu "folder" si care se afla in "htdocs" ar fi trebuit sa scriem in browsrt urmatoarea adresa: "localhost/folder/test.php".
Din acest moment poti vizualiza paginile ce au extensia ".php".

Pagina WebO pagina web este un element aflat in marea conexiune numita internet. Acestea au formatul HTML sau XHTML si se salveaza cu extensia .html sau .htm. Mai multe pagini web la un loc formeaza un website.
Gandeste-te la o pagina de internet ca la o pagina dintr-o carte. Cele doua sunt asemanatoare intre ele, dar o diferenta semnificativa este reprezentata de modul in care acestea sunt afisate.
O pagina web este afisata pe un ecran / monitor cu ajutorul pixelilor. Astfel, reiese o alta diferenta si anume ca pe o pagina web se pot integra videoclipuri ce pot fi redate.

Navigarea de la o pagina la alta se realizeaza prin intermediul hyperlink-urilor (legaturi). In general, un hyperlink este implementat intr-un element cum ar fi o imagine, un text sau un buton. In momentul cand apasam click dreapta pe un hyperlink site-ul ne va redirectiona catre o alta pagina specificata in codul ce defineste hyperlink-ul.
Fiecare pagina web are un nume prin care se diferentiaza de celelalte si permite redirectionarea spre ele. Acest nume este reprezentat de adresa URL.

Crearea unei pagini web
Pentru a crea o pagina web avem nevoie doar de un editor de text (notepad) si de cateva cunostinte ale limbajului HTML.
In spatele a ceea ce vedem afisat pe o pagina web se afla un intreg cod. De exemplu, pentru a afisa o imagine avem nevoie de codul <img src="/nume_imagine.jpg">. Acest cod face parte din limbajul HTML, iar codurile din HTML se mai numesc si etichete. Limbajul HTML contine foarte multe etichete fiecare avand rolul ei in creearea unei pagini web.
Daca vrei sa inveti HTML si sa-ti creezi propriul site apasa click aici pentru a deschide tutorialul gratuit ce te introduce pas cu pas in limbajul HTML.

Structura unei pagini web
O pagina web este formata din trei niveluri si anume header, body si footer.
Nivelul header este primul nivel de sus pe care il vedem atunci cand accesam o pagina dintr-un anumit website. In acest nivel se afla deobicei logo-ul, meniul de navigare si bara de cautare a site-ului.
Nivelul body este al doilea nivel dupa header si contine articolul propriu zis al paginii. Prin articolul propriu zis al paginii se intelege un text cu o anumita tema pe care detinatorul unui site web il creaza pentru audienta sa. In interiorul articolului se pot adauga imagini sau videoclipuri pentru a face audienta sa inteleaga cat mai bine tema articolului.
Ultimul nivel este footer si se afla la sfarsitul unei pagini web si poate contine informatiile de contact ale website-ului.

Continutul unei pagini web
Paginile web pot contine:

 • text
 • imagini
 • sunete
 • videoclipuri
 • reclame
 • butoane
 • hyperlink-uri
 • aplicatii interactive (jocuri, formulare, etc)
 • virusi cibernetici

Ce este o casa inteligenta smart homeCe este o casa inteligenta?
          O casa inteligenta este un sistem format din mai multe dispozitive conectate la internet carora proprietarul le poate accesa functiile de la distanta cu ajutorul unei aplicatii instalate pe smartphone.

Cum functioneaza o casa inteligenta?
          Prin intermediul aplicatiei instalate se pot crea ”actiuni / evenimente” la anumite intervale din zi pe care casa inteligenta le va indeplini.

De exemplu, proprietarul poate seta ca in fiecare zi la ora 09:00 casa sa aeriseasca automat camerele deschizand ferestrele.
Pentru a putea deschide ferestrele, proprietarul trebuie sa achizitioneze balamale speciale pentru ferestrele casei. Aceste balamale se vor conecta la dispozitivul central al casei, cunoscut si sub numele de ”creierul casei” deoarece toate celelalte componente sunt conectate la el si acesta le controleaza permanent. Dispozitivul central se conecteaza direct la internet, iar smartphone-ul se conecteaza la ”creierul casei” prin intermediul aplicatiei instalate.

Ce poate sa faca o casa inteligenta?
O casa inteligenta poate indeplini urmatoarele functii:

 • Incalzirea locuintei si a apei
  Temperatura unei case inteligente poate creste sau scade in camerele pe care proprietarul le prefera in functie de anumite intervale ale zilei.

Putem seta ca in fiecare seara, la o anumita ora, casa sa ne pregateasca o baie fierbinte.

 • Iluminatul casnic si prizele
  Casa va aprinde automat luminile din curte sau din camere pentru confort.

  De asemenea, draperiile vor fi deschise sau inchise in mod automat.
 • Aerisirea camerelor
  Casa va deschide automat geamurile din camere pentru a le aerisi la anumite ore.
 • Bucatarie
  Casa va putea face anumite tipuri de mancaruri sau de bauturi (paine prajita / cafea) fara interventia omului.
 • Ingrijirea casei
  Cu ajutorul unui aspirator special, podelele casei vor fi aspirate la anumite intervale de timp.

Pretul transformarii unei case intr-una smart
Pretul minim incepe de la 5000 de euro. In acest pret, poti sa iti automatizezi casa doar din punct de vedere al iluminarii, incalzirii si degivrarii.

Pentru sistemele mai complexe, preturile pot trece si de 20000 de euro.

Avantajele unei case inteligente
Primul si cel mai evident avantaj il constituie comoditatea vietii.

Casele inteligente sunt proiectate pentru a avea un consum minim, ceea ce inseamna o economie financiara.

Siguranta este sporita deoarece casele inteligente sunt dotate cu sisteme complexe precum antifurt sau antiincendiu.

Dezavantajele unei case inteligente
Principalul dezavantaj este reprezentat de pretul ridicat. In unele cazuri pretul transformarii poate echivala cu cel al unei case normale.

Un alt dezavantaj consta in aparitia unei pane de curent sau in intreruperea internetului. Datorita faptului ca casa depinde in totalitate de electricitate, iar toate componentele sunt conectate prin internet, trebuie sa ne asiguram un generator de curent electric si o banda mare de internet pentru ca sistemul sa nu devina unul nefunctional.

Trebuie acordata o mare atentie securitatii deoarece toate componentele sunt conectate la internet si exista astfel riscul unor vulnerabilitati in sistem.

MicrocontrolerCe este un microcontroler?
Un microcontroler este un microcircuit format din unitatea centrala de procesare (CPU) si memoria. Acesta mai are circuite si functii speciale cu ajutorul carora poate interactiona cu mediul exterior.

Microcontrolerul controleaza un proces fara a mai fi nevoie de interventia omului.

Microcontrolerul are nevoie de o serie de componente pentru a putea interactiona cu mediul exterior.
De exemplu, pentru a misca un obiect, microcontrolerul are nevoie de un motor, iar pentru a reda sunete, acesta are nevoie de un difuzor.
Putem spune ca un microcontoler este asemanator creierului uman, deoarece ambele au nevoie de componente separate pentru a-si duce la indeplinire procesele. In cazul creierului uman, componentele sunt organele de vaz, simt, sau auz.

Termenul de sistem inglobat (embedded system) este definit de ansamblul format din microprocesor, memoria impreuna cu celelalte componente auxiliare.

Microcontroler vs Microprocesor:
Un microcontroler este un circuit complex care contine un microprocesor si dipsozitivele suplimentare lui, totul fiind integrat pe acelasi cip.
Diferenta dintre acestea doua este aceea ca microprocesorul are circuitele suplimentare separate de cip, pe cand microcontrolerul cuprinde atat microprocesorul cat si circuitele suplimentare integrate pe acelasi cip.

Un microcontroler este practic un microcalculator complet si poate sa contina pe acelasi cip:
- microprocesorul
- memorii
- periferice de gestionare a timpului (timere / ceas)
- periferice de comunicatie a datelor paralela si seriala
- circuite de securitate a datelor
- convertoare analog-digitale si digitale-analog

 

Tipuri de arhitecturi:

Exista doua mari arhitecturi ale microcontrolerelor:

 • Arhitectura HARVARD
  Aceasta este o arhitectura a calculatoarelor ce stocheaza separat datele si instructiunile.

 • Arhitectura VON NEUMANN
  In aceasta instructiunile sunt codificate numeric si stocate in aceeasi memorie ca si datele. Ea are in centrul ei o unitate centrala de procesare si o unitate separata de memorare

 

Functii ale microcontrolerelor:
Un microcontroler are trei functii si anume:
1. Primeste semnale de intrare prin senzori.
2. Salveaza si proceseaza intrarile printr-un set de instructiuni.
3. Pune in practica datele procesate altor activitati prin iesiri.

 

Unitatea aritmetico-logica:
Unitatea aritmetico-logica (UAL) este un circuit complex ce formeaza nucleul procesorului efectuand o multime de operatii aritmetice si logice.
Unitatea aritmetica efectueaza operatii aritmetice intre operanzi (adunare, scadere, innultire si impartire).
Unitatea logica efectueaza functii logice intre operanzi (AND, OR, NOT, XOR, etc.).
Cele doua unitati formează impreuna unitatea aritmetico-logica. UAL trebuie sa fie pregatita ca in orice moment sa execute operatiile fiecarei comenzi ale procesorului.

Angajatul ideal in ITTe-ai hotarat sa faci primii pasi catre o cariera de succes în domeniul IT?

Daca te-ai gandit sa urmezi o cariera în IT și vrei sa devii programator, atunci ai luat cea mai buna decizie din viata ta. In prezent, IT este unul dintre cele mai ofertante domenii de pe piata muncii, atat din punct de vedere al oportunitatilor ce se deschid la orice pas si al salariilor din ce in ce mai mari, cat si datorita posibilitatlor ce privesc direct avansarea in cariera mult dorita.
Oricine poate deveni programator!

In primul rand, termenul de programare se refera la crearea si prelucrarea unor date/algoritmi prin intermediul limbajelor de programare. Pentru o cariera de succes in IT, trebuie sa stii din timp ce limbaje de programare sunt cele mai oportune. Un limbaj de programare este un set bine definit de instructiuni pe care orice computer trebuie sa le finalizeze cu succes. Prin intermediul limbajelor de programare, aplicatiile si dispozitivele electronice sunt programate sa indeplineasca o anumita sarcina. De exemplu, un led obisnuit este programat sa se aprinda, respectiv sa se stinga la un anumit interval de timp.

Mai jos, va aduc la cunostinta unele dintre cele mai raspandite limbaje de programare cu care nu poti da gres daca vrei sa urmezi o cariera in programare :
- C/C++
- Java
- Python
- PHP
- JavaScript
- SQL
- Swift

------------------------

Cererea pentru programatori creste de la an la an, iar TU poti fii unul dintre ei. Incearca-ti sansa acum!

Acest site foloseste cookie-uri.

Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că aveti cea mai bună experiență pe acest site.

I understand
DESPRE NOI
World-IT este un site care are ca domeniu Tehnologia Informatiei(IT).
Acest site are ca prim scop introducerea persoanelor in acest domeniu. Mai multe informatii aici.

URMARESTE-NE 
Logo Facebook8  Logo Youtube12  Logo twitter